Odgovorio Kasumoviću
50

Premijer ZDK Galijašević: Ustavnost oporezivanja kladionica provjeriti redovnim putem

Piše: E. M.
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević nakon brojnih prozivki gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića uputio je vijećnicima i Kasumoviću odgovor na pitanje zbog čega je odluku o oporezivanju kladionica poslao "hitnim" putem na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, dodavši da ne postoji hitna procedura.

Dok se zenički sportski klubovi bore za rješavanje egzistencijalnih pitanja i opstanka, a za realizaciju projekta grijanja je potrebno još novca, današnja sjednica Gradskog vijeća Zenice nije mogla proći bez novih prozivki i komentara Kasumovića na odgovor koji je dobio od premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića (SDA) na upit o odluci za hitnost provjere ustavnosti odluke o oporezivanju priređivača igara na sreću u gradu Zenici.

Galijašević je u svom odgovoru Kasumoviću i vijećnicima Gradskog vijeća Zenice pojasnio da su zahtjevi o provjeri ustavnosti pomenute odluke Ustavnom sudu BiH stigli 13. januara od vijećnika političke stranke Snaga centra te tri dana poslije od vijećnika A-SDA i priređivača igara na sreću koji traže provjeru ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

"Na osnovu navedenih zahtjeva, a shodno odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, bez ulaženja u meritum, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Gradskog vijeća Zenica je proslijeđena Ustavnom sudu u redovnoj proceduri (ne postoji hitna procedura)", poručio je Galijašević.

Sredstva od oporezivanja kladionica, prema Kasumovićevim riječima, trebala su biti usmjerena za sportske kolektive u Zenici koji su na izdisaju i pred gašenjem, ali shodno ranijim odlukama Ustavnog suda, u više navrata je potvrđeno da je način oporezivanja po djelatnosti neustavan.

U ranijim razgovorima za Klix.ba, Kasumović je pojasnio kako će nakon Odluke Ustavnog suda FBiH, ukoliko bude neustavna, donijeti novi način oporezivanja priređivača igara na sreću,