Neće nijemo promatrati
42

Premijer USK-a Ružnić poručio Schmidtu: Nemate nam pravo uskratiti predstavnike u Domu naroda FBiH

S. M.
Mustafa Ružnić
Mustafa Ružnić
Premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić poručio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a povodom mogućeg nametanja odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH

"Obraćam vam se kao premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, ali kao i građanin Bosne i Hercegovine. U svjetlu vaših najava o nametanju izmjena Izbornog zakona imam potrebu i dužnost posjetiti vas na nekoliko važnih činjenica", rekao je Ružnić.

Dodao je da je Unsko-sanski kanton jedini kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da su u zastupljenosti svih u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantovana prava.

"Vrlo je važno da znate da su u posljednjoj agresiji na BiH u ovom dijelu države svih građani zajedno se borili za njenu odbranu u jedinicima Petog korpusa Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikad nisu došle u međusobni sukob", navodi se.

Premijer je rekao da Schmidt mora znati da u Unsko-sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot jer je to za građane USK oduvijek bio život, zajednički, isti, podjednak, i ni počemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama.

"Jasno i glasno vam poručujemo da ovaj dio države BiH zaslužuje i treba da ima svoje predstavnike u Domu naroda FBiH ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode", rekao je Ružnić.

Kazao je da će se kao zajednica i narod pridružiti svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Schmidtove nametanje Izbornog zakona BiH.

"Kao građani USK ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina- zemlja svih njenih građana", zaključio je premijer USK Ružnić.