Tri faze operacije
7

Premijer USK Mustafa Ružnić: U utorak počinje izmještanje migranata iz Vučjaka

Klix.ba
Mustafa Ružnić
Mustafa Ružnić
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će izmještanje migranata iz kampa Vučjak u Unsko-sanskom kantonu biti podijeljeno u tri faze, odnosno da će faza izmještanja migranata biti posebna faza planirana za utorak.

Premijer Ružnić je kazao kako će u sklopu prve faze biti pripremljeni sigurnosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prijevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga. Akcija izmještanja će, kako je to najavljeno, biti operativna.

"Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i bit će podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem", kazao je Ružnić.

Ružnić je potvrdio da će, ukoliko to bude potrebno, zatražiti asistenciju prilikom izmještanja migranata prema Ušivku i Salakovcu.

"Crveni križ je dobio općinske zadatke koje vrši na Vučjaku. U utorak započinje izmještanje, u srijedu će biti provedena završna faza. Još uvijek razrađujemo plan", istakao je Ružnić.

Migranti će, kako je to najavljeno, privremeno biti prebačeni u kasarnu Ušivak.

"Budući da kasarna još nije renovirana, ovi ljudi će iz Ušivka biti prebačeni u Blažuj. Ukoliko ne budu mogli biti smješteni u Blažuj, postoji ideja da se jedan dio njih prebaci u Salakovac", istaknuto je na današnjoj konferenciji.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter van der Auweraert je kazao da je izmještanje migranata iz kampa Vučjak prvi korak ka smanjivanju pritiska s Unsko-sanskog kantona.

"Izdvojeno je 40 miliona eura. Do sada je 92 posto potrošeno na humanitarnu pomoć, renoviranje i održavanje zgrade, hranu, odjeću, higijenske potrepštine i psiho-socijalnu zaštitu", rekao je Van der Auweraert, dodavši da je međunarodna zajednica davala podršku institucijama.

Dodao je kako je u Sarajevu novac otišao na pomaganje institucijama koje su bile zadužene za reagiranje, kao što je Služba za poslove sa strancima.

"Jedan dio novca otišao je na lokalne zajednice, renoviranje zgrade za pružanje socijalnih usluga", istakao je Van der Auweraert.

Naveo je kako državni budžet nije povećan ni za jednu marku kada je riječ o odgovoru na migrantsku krizu.

"Sve je plaćala međunarodna zajednica, njihov budžet je ostao kao u 2017. i 2018. godini. Svi ovi centri finansiraju se od međunarodne zajednice", kazao je Van der Auweraert.