Skupština KS
70

Premijer s dnevnog reda povukao prijedloge zakona o obrazovanju

Piše: M. N.
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji su danas trebali biti razmatrani na Skupštini KS povučeni su s dnevnog reda.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je kako je pregledao sve amandmane te da će Vlada KS o prijedlozima raspravljati na sljedećoj sjednici koja je zakazana za četvrtak, 13. aprila.

Premijer je kazao kako je bio u kontaktu s Vijećem roditelja KS i nadležnim sindikatima u proteklom periodu dok su prijedlozi kreirani. Naglasio je kako se ovaj zakon pravi ne samo radi sadašnje vlade, već svih vlada koje dolaze jer će na njima svima biti odgovornost upravljanja obrazovanjem.

"Traže depolitizaciju škola, a ja sam prvi rekao kako se zalažem za depolitizaciju. Predložili smo i školske odbore koji su depolitizirani. Spominje se i pitanje inkluzije koje je izuzetno teško jer smo dobili oprečna mišljenja udruženja koja se bave djecom s poteškoćama u razvoju. Neki su za redovno školovanje, dok su drugi roditelji govorili kako im djeca doživljavaju šokove i stresove. Ovo ćemo dodatno urediti", rekao je Konaković.

Premijer je također rekao kako predstavnici Vijeća roditelja KS i sindikata nemaju u Skupštini KS 21 zastupnika koji će glasati protiv ovog zakona, odnosno za zakon ako budu usvojeni amandmani.

Prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju bit će ponovo na dnevnom redu Skupštine KS 26. aprila.