Pomoć ili obećanja
39

Premijer Novalić stigao na pregovore u Zenicu, radnici Željezare očekuju da im se obrati

Klix.ba
Foto: E.M./Klix.ba
(Foto: E.M./Klix.ba)
U Zenici je u toku sastanak premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa predstavnikom Saveza Samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem i stečajnim upravnikom Željezare Zenica Mirzom Jarićem. Ključna tema sastanka je status radnika Željezare koji od jutros protestuju blokirajuću magistralnu cestu u Zenici.

Radnici Željezare očekuju da im se obrati premijer Novalić, koji već danima poručuje da Vlada FBiH nije instanca koja u ovom momentu treba reagirati, već da stečajni postupak treba izroditi rješenje za nezadovoljne radnike.

Ministar Nermin Džindić večeras je više puta upitao domaćine šta im je Vlada obećala i što je dogovoreno, a da nisu ispunili, na što mu je stečajni upravnik odgovorio da ništa nije neispunjeno.

Ranije je Novalić istakao da nikakva politizacije neće pomoći radnicima te je Vlada FBiH danas uputila zahtjev Finansijskoj policiji da hitno izvrši uvid u poslovanje tog preduzeća, koje je prošle sedmice odlukom suda u Zenici otišlo u stečaj.

Radnici traže 12 plaća i otpremnine. Iz Vlade FBiH danas su poručili kako rade na rješavanju problema ove firme, ali prema dogovoru koji su ranije postigli s radnicima, sindikatom i bivšim menadžmentom.

Nezvanično saznajemo da je Novalić obećao ispunjenje istaknuta dva zahtjeva, odnosno zaostale plaće i otpreminu, ali je zatražio da to stečajni upravnik uputi službenim putem.

Prema navodima ministra Džindića, bit će osnovana nova firma u kojoj će biti uposleno do 120 radnika, za 97 radnika Željezare biti uvezan staž, a 100 će ih biti poslano na biro.

Sastanku prisustvuje i premijer ZDK Miralem Galijašević, ali i predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica.