Sastanak s direktorom
0

Premijer Novalić posjetio sarajevski zatvor: Ovo je bez sumnje veliki napredak

Klix.ba
Foto: I. Šebalj (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Kazneno-popravni zavod Miljacka u Sarajevu. Cilj posjete bio je, kako je izjavio Novalić, utvrditi da li su se poboljšali sigurnosni uvjeti u sarajevskom zatvoru.

"Prije dvije godine dogodio se eksces kada smo mijenjali postavke i pravila i općenito promijenili pristup zatvoru kako bismo vidjeli gdje smo i utvrdili da je to sve na vrlo visokom nivou, tehnološki i personalno. Ovo je bez sumnje veliki napredak i potpuna sigurnost za zatvorenike. Radi se o zatvorenicima visokog rizika", kazao je Novalić.

Direktor KPZ-a Miljacka Faruk Zubčević rekao je kako je zatvor potpuno rekonstruiran kada je riječ o sigurnosnom sistemu.

"Sa sigurnošću mogu tvrditi da je ovo najkvalitetniji zatvor, a najveći pokazatelj su brojne zakazane posjete iz drugih zatvora, ne samo iz BiH nego i iz drugih zemalja, kako bi se ostvario uvid. Od momenta bijega osobe kojoj se sudi zatvor je poptuno rekonstruisan u smislu izgradnje. Napravljen je zatvor u zatvoru, opremljen najsofisticiranijom opremom, tako da je nemoguće unijeti bilo koji nedozvoljeni segment. Parametri aktivnosti, koji se odnose na postupanje ovlaštenih osoba su dignuti na visok nivo", kaže Zubčević.