{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Nikšić: Neće doći do poremećaja u isplati penzija

F
18.9.2012. u 13:12
2
5
Premijer Nikšić: Neće doći do poremećaja u isplati penzija
2
Premijer Nikšić: Neće doći do poremećaja u isplati penzija
"Cilj Vlade Federacije BiH je da se dođe do stanja u kojem će u penzionom fondu uvijek biti viška sredstava", poruka je premijera FBiH Nermina Nikšića upućena danas tokom susreta predsjedniku i dopredsjedniku Saveza udruženja penzionera FBiH Omeru Omerefendiću i Mehmedaliji Rapi, saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.
Prema premijerovim riječima, u 2013. godini se očekuje, kroz investicijski zamah u FBiH, otvaranje velikog broja novih radnih mjesta.

Samo se na izgradnji autoceste na Koridoru 5-c očekuje oko 5.000 novouposlenih te još 12.000 do 15.000 na pratećim aktivnostima.

Jedna od velikih investicija koja će također otvoriti dodatna radna mjesta je izgradnja novog termobloka u TE “Tuzla”.

Sve to će, svakako, dovesti i do povećanja uplate doprinosa te snaženja penzionog fonda.

Kako je kazao Nikšić, ne dolazi u obzir bilo kakav poremećaj u isplati penzija na sadašnjem nivou “jer se radi o populaciji koju ne smijemo ugroziti i koja je časno radila i zaradila svoja mjesečna primanja”.

Uz to, potpuno je jasno stajalište Federalne vlade da isplata privilegiranih penzija ni po koju cijenu ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje Fonda PIO.

Danas je također razgovarano i o reformi penzionog sistema, pri čemu je premijer kazao kako će se o radnom materijalu moći izjasniti i Savez udruženja penzionera FBiH.

"Vlada u vama vidi partnera i mogu vam izraziti punu zahvalnost na strpljenju i razumijevanju ekonomske situacije u kojoj se nalazimo", kazao je Nikšić.

Kada je riječ o problemima na koje penzioneri nailaze u ostvarivanju zdravstvene zaštite, federalni premijer je istaknuo kako će se u traženje rješenja, kroz koordinaciju s kantonalnim ministrima, uključiti i federalni ministar zdravstva.

Vlada FBiH će se, dodao je, rado uključiti i u rad savjetovanja koje će organizirati o Savez.

Saradnja Vlade i Saveza će biti ostvarena i kada se bude razmatrala ideja o mogućnosti nelinearnog povećanja penzija, pri čemu bi najviše bile povećane upravo najniže penzije.

Budući da krajem ove godine ističe važenje odluke o subvencioniranju troškova za električnu energiju za najugroženije penzionere, ovo pitanje će se uskoro ponovo naći pred Vladom FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: