Na sastanku s penzionerima
2

Premijer Nikšić: Neće doći do poremećaja u isplati penzija

FENA
"Cilj Vlade Federacije BiH je da se dođe do stanja u kojem će u penzionom fondu uvijek biti viška sredstava", poruka je premijera FBiH Nermina Nikšića upućena danas tokom susreta predsjedniku i dopredsjedniku Saveza udruženja penzionera FBiH Omeru Omerefendiću i Mehmedaliji Rapi, saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Prema premijerovim riječima, u 2013. godini se očekuje, kroz investicijski zamah u FBiH, otvaranje velikog broja novih radnih mjesta.

Samo se na izgradnji autoceste na Koridoru 5-c očekuje oko 5.000 novouposlenih te još 12.000 do 15.000 na pratećim aktivnostima.

Jedna od velikih investicija koja će također otvoriti dodatna radna mjesta je izgradnja novog termobloka u TE “Tuzla”.

Sve to će, svakako, dovesti i do povećanja uplate doprinosa te snaženja penzionog fonda.

Kako je kazao Nikšić, ne dolazi u obzir bilo kakav poremećaj u isplati penzija na sadašnjem nivou “jer se radi o populaciji koju ne smijemo ugroziti i koja je časno radila i zaradila svoja mjesečna primanja”.

Uz to, potpuno je jasno stajalište Federalne vlade da isplata privilegiranih penzija ni po koju cijenu ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje Fonda PIO.

Danas je također razgovarano i o reformi penzionog sistema, pri čemu je premijer kazao kako će se o radnom materijalu moći izjasniti i Savez udruženja penzionera FBiH.

"Vlada u vama vidi partnera i mogu vam izraziti punu zahvalnost na strpljenju i razumijevanju ekonomske situacije u kojoj se nalazimo", kazao je Nikšić.

Kada je riječ o problemima na koje penzioneri nailaze u ostvarivanju zdravstvene zaštite, federalni premijer je istaknuo kako će se u traženje rješenja, kroz koordinaciju s kantonalnim ministrima, uključiti i federalni ministar zdravstva.

Vlada FBiH će se, dodao je, rado uključiti i u rad savjetovanja koje će organizirati o Savez.

Saradnja Vlade i Saveza će biti ostvarena i kada se bude razmatrala ideja o mogućnosti nelinearnog povećanja penzija, pri čemu bi najviše bile povećane upravo najniže penzije.

Budući da krajem ove godine ističe važenje odluke o subvencioniranju troškova za električnu energiju za najugroženije penzionere, ovo pitanje će se uskoro ponovo naći pred Vladom FBiH.