{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer nezadovoljan radom ministara

S
8.8.2009. u 09:20
0
10
Premijer nezadovoljan radom ministara
0
Premijer nezadovoljan radom ministara
Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović izjavio je da nije zadovoljan radom ministara u Vladi FBiH, jer neki ne odgovaraju svojim zahtjevima. Mujezinović je istakao da ima ministara koji su izvanredni, ali i da neki ne odgovaraju zahtjevima, dok su neki nezaposleni jer nema ništa bitno da se radi u toj oblasti, ali nije želio da kaže o kome je riječ.
Govoreći o uštedama na platama radi stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Mujezinović je rekao da nema materijalne dokaze da su kantoni ispunili obaveze.

"Morao sam ih podsjetiti koji uslov treba da ispune. Jedan od najvažnijih je da ljudi shvate da moramo solidarno uštedjeti tih 10 odsto, ali baš na platama. Ako to ne uradimo, od stendbaj aranžmana sa MMF-om neće biti mnogo. Samo oni koji to završe imaće pomoć kroz te tranše kredita", rekao je federalni premijer za današnje "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, to je privremeno i što prije bude prihvaćeno i kantoni budu solidarni i jednako podnesu teret krize, brže će iz nje izaći.

Mujezinović je precizirao da se neće uvoditi imovinski cenzus za boračke populacije, te da će se u narednom periodu vidjeti gdje imovinski cenzus ima ulogu, a gdje nema.

"Postoje neke stvari preko kojih se ne može preći, ali imamo načina da povećanim privrednim aktivnostima povećavamo taj budžet i da sistem uredimo novim zakonima koji će zaštititi i dati prioritet onima kojima treba, a da se uskrate sredstva onima koji ih neopravdano povlače", dodao je Mujezinović.

Premijer FBiH naglašava da je potrebno učiniti korake u pravcu rješavanja određenih nagomilanih problema, među kojima je i revizija boračkih i socijalnih davanja, kao i da će svi ministri napraviti reviziju u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i eventualno proglasiti prekobrojnost.

Na pitanje da li će biti rekonstrukcije federalne Vlade, Mujezinović kaže da rekonstrukciju nije tražio, već da to zavisi od političkih stranaka koje čine većinu u parlamentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: