Sastanak
0

Premijer Mujezinović razgovarao sa Englishom

FENA
Premijer Federacije BiH primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charlesa Englisha, te ga upoznao o koracima neophodnim za ispunjenje uslova postavljenih stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnih fondom (MMF).

Prema riječima federalnog premijera, planirano je da Parlament FBiH 28. jula razmatra i usvoji rebalansirani budžet, te druge dokumente bitne za ispunjenje uslova MMF-a i za provođenje mjera štednje.

Među tim dokumentima je i Globalni okvir makroekonomske politike u BiH, koji je već usvojilo Fiskalno vijeće.

Kada je riječ o budžetskim uštedama, Vlada FBiH planira donijeti još neke dokumente koji će olakšati primjenu stand by aranžmana.

Premijer je naglasio da je, kroz razgovore, Sindikat uvidio nužnost postizanja ušteda i kroz plaće.

Međutim, uštede se mogu postići i na drugim stavkama, kao što su tzv. jubilarne nagrade, nagrade rukovodiocima u državnoj službi koji su dobili visoke ocjene za rad i angažman, ili naknade u slučaju smrti člana porodice zaposlenog u državnoj administraciji.

Što na ovaj način postignute uštede budu veće, to će biti manji pritisak na plaće zaposlenih. Pri tome, smanjenje plaća treba postići ne kršeći zakonske okvire.

Premijer Mujezinović govorio je i o potrebi racionalizacije u budžetskim izdvajanjima za ratne veterane, stradalnike i članove njihovih porodica.

Postoje dva moguća modela s istim ciljem - smanjiti broj onih koji neosnovano primaju naknade.

Predstoji i zadatak rješavanja pitanja takozvanih izuzetnih penzija, o čemu će, prema riječima premijera Mujezinovića, Vlada raspravljati vjerovatno u septembru.

Ambasador English čestitao je federalnom premijeru na preuzimanju odgovorne dužnosti u, kako je kazao, vremenu koje je ključno za Federaciju BiH i cijelu BiH.

On je ukazao i na mogućnost da USAID finansijski potpomogne privrednom razvoju Federacije BiH.

Danas je, također, razgovarano i o ulaganjima u energetski sistem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.