Bern
0

Premijer Mehmedić u posjeti Svjetskoj hokejaškoj federaciji

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić sastao se sa predsjednikom Svjetske hokejaške federacije (IIHF) Reneom Faselom (Renéom Fasel), koji od prošle godine obnaša funkciju predstavnika za zimske sportove u Izvršnom odboru Međunarodnog olimpijskog komiteta, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Sastanku koji je upriličen u švicarskom gradu Bernu povodom finala Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, prisustvovali su i predstavnici Saveza hokeja na ledu naše zemlje, Haris Muhić, Damir Dervišefendić i Senad Zaimović. Glavna tema ovog susreta bila je podrška Kantona Sarajevo u realizaciji projekta za novo klizalište koji Svjetska hokejaška federacija već nekoliko godina bezrezervno podržava.

IIHF je do sada na mnoge načine pomogao razvoj hokeja na ledu BiH. U tom smislu je ovaj susret bio izuzetna prilika da se bh. hokejaši zahvale na poklonu IIHF-a - ogradi za novo klizaliste u Sarajevu, čija vrijednost iznosi preko 300.000 eura.

Predstavnici bh hokeja sa Mehmedićem i Faselom zauzeli su zajednički stav, da se projekat klizališta u Sarajevu treba realizirati u najkraćem mogućem roku, te da će pri tom biti obezbijeđeni svi tehnički i stručni resursi koje IIHF može pružiti.

Olimpijsko Sarajevo, njegovi građani i sportisti ovim bi dobili novo, moderno, ekološki prihvatljivo i ekonomski isplativo klizalište koje bi u funkciji bilo osam mjeseci godišnje.

“ Vlada Kantona Sarajevo je iz budžetskih sredstava za ovu godinu izdvojila 300.000 KM za rekonstrukciju KSC Skenderija. Smatram da je ovo jedan od značajnih projekata koji će našim zimskim sportovima vratiti značaj i status kakve su imali u vrijeme Olimpijade i neposredno nakon nje, te reaktivirati Sarajevo kao centar zimskih sportova", kazao je Mehmedić.

Predviđeno je da već naredne sedemice, kroz projekat podrške IIHF-a, u Sarajevo stignu stručnjaci iz ove oblasti, koji bi kroz analizu postojećeg stanja omogućili brzu uspostavu projekta obnove. Tako bi već od oktobra 2009. klizalište u Ledenoj dvorani KSC Skenderija moglo biti u funkciji.

U nizu bilateralnih susreta, premijer Mehmedić se, između ostalog, sastao sa Aleksandrom Medvedevim, potpredsjednikom Gazproma i članom savjeta IIHF-a, vlasnikom Ruske profesionalne hokej lige. Medvedev je podržao ideju da se u Sarajevu organizira hokejaška utakmica Olimpijskih ekipa iz 1984 – SAD-a i Rusije (tadašnjeg SSSR-a). Ova utakmica imala bi za cilj promociju hokeja i uopće sportova na ledu u našoj zemlji.