{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer i Vlada FBiH ignoriraju lokalne vlasti

F
8.9.2009. u 18:29
0
0
Premijer i Vlada FBiH ignoriraju lokalne vlasti
0
Premijer i Vlada FBiH ignoriraju lokalne vlasti
Jedinice lokalne samouprave treba hitno informirati o provedbi Zakona o uštedama u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i mogućnostima prijave za kredite Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćio je danas Savez općina i gradova u ovom entitetu.
Predstavnici općina i gradova traže sastanak s federalnim premijerom i ministrom finansija kako bi dobili smjernice za općine u rebalansu budžeta po metodologiji MMF-a, kao i radi uključivanja jedinica lokalne samouprave u stand by aranžman jer je evidentno da su izostavljene u smislu mogućnosti prijave za kredite MMF-a, navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Saveza koji zastupa interese 79 općina i gradova.

Savez dalje navodi da je, međutim, više puta bezuspješno pokušavao dogovoriti sastanak s odgovornima iz Federalne vlade na kojem bi bili definirani smjernice i koraci općina u tom smislu.

"Savez se pismenim putem obratio premijeru FBiH i ministru finansija te ukazao na urgentnost za sastanak. Nažalost, od stupanja na snagu Zakona o načinu ostvarenja uštede u FBiH prošlo je više od mjesec dana, a nisu date nikakve smjernice za njegovu primjenu, niti je bilo odgovora od viših nivoa vlasti na konkretna pitanja općina, kao ni odgovora na pozive za sastanak", naveo je u saopćenju savez koji zastupa interese lokalnih zajednica.

Prema grubim procjenama, smanjenje prihoda općina i gradova FBiH bit će veće od 40 miliona KM, a to će samo pojačati i produžiti efekte ekonomske krize na lokalnom nivou, dok sadašnji stav Vlade FBiH još jednom pokazuje da nema razumijevanja za lokalne nivoe vlasti i obaveze koje se od njih očekuju, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: