Savez općina i gradova FBiH
0

Premijer i Vlada FBiH ignoriraju lokalne vlasti

FENA
Jedinice lokalne samouprave treba hitno informirati o provedbi Zakona o uštedama u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i mogućnostima prijave za kredite Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćio je danas Savez općina i gradova u ovom entitetu.

Predstavnici općina i gradova traže sastanak s federalnim premijerom i ministrom finansija kako bi dobili smjernice za općine u rebalansu budžeta po metodologiji MMF-a, kao i radi uključivanja jedinica lokalne samouprave u stand by aranžman jer je evidentno da su izostavljene u smislu mogućnosti prijave za kredite MMF-a, navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Saveza koji zastupa interese 79 općina i gradova.

Savez dalje navodi da je, međutim, više puta bezuspješno pokušavao dogovoriti sastanak s odgovornima iz Federalne vlade na kojem bi bili definirani smjernice i koraci općina u tom smislu.

"Savez se pismenim putem obratio premijeru FBiH i ministru finansija te ukazao na urgentnost za sastanak. Nažalost, od stupanja na snagu Zakona o načinu ostvarenja uštede u FBiH prošlo je više od mjesec dana, a nisu date nikakve smjernice za njegovu primjenu, niti je bilo odgovora od viših nivoa vlasti na konkretna pitanja općina, kao ni odgovora na pozive za sastanak", naveo je u saopćenju savez koji zastupa interese lokalnih zajednica.

Prema grubim procjenama, smanjenje prihoda općina i gradova FBiH bit će veće od 40 miliona KM, a to će samo pojačati i produžiti efekte ekonomske krize na lokalnom nivou, dok sadašnji stav Vlade FBiH još jednom pokazuje da nema razumijevanja za lokalne nivoe vlasti i obaveze koje se od njih očekuju, saopćeno je.