Kantonalna skupština
38

Premijer HNK Nevenko Herceg zabranio novinarima da ga snimaju na javnoj sjednici

G. Š.
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg danas je zabranio novinarima da ga, kako je kazao, "neovlašteno snimaju na sjednici Skupštine HNK".

Dok su novinari čekali premijera Hercega ispred zgradi gdje se održava sjednica kako bi iz prve ruke dobili informaciju o sudbini zdravstvenih radnika koji su noć proveli pod šatorom kod Vlade HNK on je ušao na drugi ulaz za razliku od svih vijećnika.

Pretpostavlja se da su mu savjetnici tako sugerisali s obzirom na to da su novinari ranije kazali kako čekaju premijera za izjavu.

Ali, kad su novinari doznali da je Herceg već u sali gdje se održava sjednica, koja još nije bila počela, zatražili su kratku izjavu, na što im je on upozorio da ne ga ne smiju snimati neovlašteno.

Nakon insistiranja da komentira stanje zdravstvenih radnika, kazao je: "Kad budem spreman dati izjavu da će sazvati konferenciju za medije."

Zastupnik SDP-a Aner Žujević koji je sve to promatrao za Klix.ba kaže kako je to samo "nastavak bahatog odnosa prema problemima koje imamo i prema novinarima".

Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Čini mi se da uopće nije svjestan situacije u kojoj se našao i nivoa odgovornosti koju u ovom momentu mora da pokaže. Njegov lični odnos koji očigledno ima sa ministrom zdravstva je posto težina za rješavanje ovog problema koji osjećaju svi, prije svega pacijenti pa onda zdravstveni radnici i kompletan zdravstveni sistem", kazao je Žuljević.

On je danas zatražio na sjednici Skupštine da predstavnici klubova zajedno sa kolegijem obiđu zdravstvene radnike koji su u šatoru i obave razgovore , te iz prve ruke vide šta oni zamjera vladi. navodeći kako je to i obaveza skupštine s obzirom na to da se radi o tehničkom mandatu vlade koja nema legitimitet skupštine nego se radi o prenesenoj nadležnosti od prethodnog mandata od četiri godine.

"Želimo pokazati taj nivo odgovornosti da odemo na lice mjesta. Znam da u budžetu postoji novac za rješavanje ovog problema i da se radi o nečemu što mora biti rekonfigurisano u smislu transfera da onaj novac koji je išao bolnicama se transferiše za sufinanciranje ugovora koji je obećan ovim ljudima. Već niz godina se oni varaju od kampanje do kampanje. Ovo je predugo guranje problema pod tepih i oni su sada eskalirali . Ljudi su u potpuno u pravu, na žalost pokazuje i proces odlaska medicinskih radnika u Njemačku i ne znam šta više treba da nam se desi u ovom društvu, pa da skontamo da ako se nastavi ovakva bahata politika i pristup ovakvim problemima da ćemo se mi se mi faktički morati liječiti u nerednom periodu", rekao Žuljević za Klix.ba

Diskusiju na temu zdravstvenih radnika u Skupštini HNK je zatražio i zastupnik HRS-a Slaven Raguž.

Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Glavni prijedlog mora ići u smjeru da se naloži resornom ministru i premijeru Nevenki Hercegu da u što kraćem roku sjednu sa predstavnicima Sindikata zdravstva koje oni sami delegiraju. Zakon je tu jasan. Poslodavac, dakle Vlada i ministarstvo se ne mogu miješati u sastav sindikata i rad sindikata. Oni moraju sjesti za stol i definirati stvari po pitanju njihovog granskog i kolektivnog ugovora. Vlada nema pravo po zakonu miješati se u rad sindikata. Može samo slušati njihove zahtjeve i postupati po njima ili protiv njih", zaključio je Raguž.