Svi da budu odgovorni
14

Premijer Herceg: HNK je na vrijeme preduzeo sve mjere protiv koronavirusa

G. Š.
Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) na vrijeme je preduzeo sve potrebne mjere u borbi protiv koronavirusa, kazao je predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg nakon sjednice Vlade Federacije BiH koja je danas održana u Sarajevu.

‘’Na vrijeme smo preduzeli sve potrebne mjere poput imenovanja kriznog štaba, opremanja izolacijskih soba i nabavke svega što je bilo potrebno", kazao je Herceg.

Istaknuo je da u HNK, još nema ni jedan pozitivan slučaj koronavirusa, ali da se ne možemo ponašati kao izolirani otok kada je u pitanju ova pandemija.

Naglasio je da Vlada HNK apsolutno podržava današnju sjednicu kao i organizacijske, pravne i financijske aktivnosti i mjere koje su donesene.

Stoga su po njegovim riječima odgodili izvanrednu sjednicu Vlade HNK za sutra ujutro kako bi aktivnosti i mjere uskladili s federalnim mjerama i mjerama koje će donijeti i drugi kantoni.

‘’Mjere i preporuke koje su danas donesene tiču se zdravstvenog sektora, zaštite zdravlja stanovništva. To su preporuke koje idu prema bankarskom i poreznom sustavu, prema kreditnim novim linijama, preporuke koje idu u pravcu poslodavaca i radnika u smislu zaštite na radu. Ovo su mjere koje su kratkoročne s obzirom na posljedice koje će biti dugoročne. Mi vrlo skoro moramo donositi neke sustavne dugoročne mjere i aktivnosti za spas naše privrede i zaštitu ljudi od ove pandemije’’, kazao je Herceg.

Ističe da su mjere preozbiljne, ali da ne treba stvarati opću paranoju niti paniku, te ističe da su ih dužnosnici morali donijeti da prilagode život novim uslovima i okolnostima, saopćeno je iz Vlade HNK.