Burno u Skupštini TK
26

Premijer Gutić uoči rasprave o njegovoj smjeni upozorio na raspad koalicije

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić obratio se danas poslanicima u Skupštini TK uoči glasanja za dnevni red vanredne sjednice sa jednom tačkom koja se odnosi na izglasavanje nepovjerenja Vladi ovog kantona.

Premijer Gutić (SDA) je kazao da je jučer bio iznenađen pozivom za sazivanje sjednice hitnog karaktera.

"Ako posmatramo Poslovnik o radu Skupštine TK, tamo su jasno navedeni razlozi prema kojima se mogu sazivati sjednice hitnog karaktera. Tu vidimo da je riječ o slučajevima elementarne nepogode. Kako vidimo danas je lijepo vrijeme, pa ne znam da nas danas očekuju elementarne nepogode, oluje, poplave ili zemljotresi", rekao je Gutić.

Gutić se osvrnuo i na dnevni red koji ima samo jednu tačku, naglasivši da sada upitno i djelovanje, odnosno postojane koalicionog partnerstva u TK.

"Ovdje se radi o jednoj tački dnevnog reda, odnosno o smjeni Vlade TK, što na neki način prejuidicira i ishod današnje sjednice. Korektno bi bilo da smo kao Vlada TK i premijer dobili blagovremeno obavjest da ćemo imati sjednicu i da će se razmatrati ova tačka, kako bismo mogli podnijeti i određenu vrstu našeg obrazloženja Skupštini TK. Iz tog razloga smatram da je danas zakazana sjednica nepotrebna, posebno imajući u vidu dnevni red koji je predložen", istakao je Gutić i dodao: "U ime predsjednika povjerenstva KO SDA TK Amira Fazlića želim još jednom skrenuti pažnju koalicionim partnerima koji su sa SDA potpisali koaliciniooni dogovor o formiranju vlasti u TK da, ukoliko se danas održi sjednica i dođe do smjene Vlade TK a će to biti jednostrano kršenje koalicionog dogovora".

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić je rekao da je dnevni red predložila trećina poslanika, a vršilac dužnosti predsjednika Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević je zatražio imena tih 15 poslanika koji su potpisali prijedlog za dnevni red, što mu je i udovoljeno.