BiH
0

Premijer FBiH uputio pismo u NO preduzeća "Zrak"

Sarajevo-x.com
Premijer FBiH Nedžad Branković i federalni minister energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo uputili su danas pismo Nadzornom odboru, Upravi društva i Koordinacionom odboru Sindikata o aktivnostima na rješavanju trenutne situacije u ovom preduzeću i postupanju po Žalbi na Rješenje o dosudi Općinskog suda u Sarajevu.

Pismu je prethodilo mišljenje i stavovi pravnog tima Vlade FBiH koji je, u skladu sa zaključkom sastanka od 16.1.2008. godine, razmotrio pravne aspekte Žalbe podnesene na Rješenje o dosudi.

U pismu se ističe da je, prije svega, u interesu Vlade Federacije BiH i uposlenika da privredno društvo "Zrak " d.d. Sarajevo nastavi sa radom i, s tim u vezi, ukazuje na obavezu Nadzornog odbora da poduzme korake u pravcu smirivanja situacije u preduzeću i stvaranja uvjeta za neometan nastavak procesa proizvodnje.

U tom cilju neophodno je da Nadzorni odbor hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, preispita svoju raniju odluku kojom je naknadno data saglasnost Upravi preduzeća da uloži žalbu na Rješenje o dosudi, te da objektivno sagledavajući sve aspekte ove žalbe, a posebno moguće štetne posljedice po preduzeće koje bi mogle nastupiti vođenjem sudskog postupka sa neizvjesnim ishodom, donese odluku o njenom povlačenju.

Vlada Federacije BiH, u ime Federacije BiH, kao većinskog vlasnika preduzeća, traži od Nadzornog odbora i Uprave Društva da sa Sindikatom, hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, potpišu Protokol kojim će se definirati procedura realizacije obaveza po presudi Suda, u mjeri u kojoj to dozvoljavaju rasposloživa sredstva iz kupoprodajne cijene koja je deponovana na Sudu i osiguraju prekid štrajka i nastavak proizvodnje.

Zadužuje se Uprava da pripremi Izvještaj o poslovanju i Plan za sanaciju stanja u preduzeću, kojim će se definirati tehnološke cjeline u kojima se obavlja osnovna djelatnost preduzeća i tehnološke cjeline koje ne služe za obavljanje osnovne djelatnosti, o čemu će konačnu odluku, na prijedlog Nadzornog odbora, donijeti Skupština Društva.

Preostale obaveze po osnovu potraživanja radnika, kao i sredstva za

modernizaciju proizvodnje, u skladu sa odlukama Skupštine Društva, izmirivaće se prodajom imovine preduzeća koja nije u funkciji ostvarivanja osnovnog procesa proizvodnje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednih 60 dana na sjednici razmotriti Izvještaj o stanju u preduzeću Zrak d.d. Sarajevo i eventualnoj odgovornosti Uprave i Nadzornog odbora za nastalu situaciju, te predložiti mjere iz okvira svoje nadležnosti za sanaciju stanja u preduzeću.

Sa sadržajem pisma federalnog premijera i resornog ministra upoznati su predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i predsjednika Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović.