Nezuk - Potočari
191

Premijer FBiH Fadil Novalić se pridružio Maršu mira na posljednjoj dionici

F. H.
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose sa javnošću
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose sa javnošću
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pridružio seučesnicima Marša mira “Nezuk - Potočari” na početku treće, ujedno i posljednje dionice u Mravinjcima.

Ova dionica duga je 30-ak kilometara, a učesnici prolaze i Kameničko Brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je i zarobljeno.

Novalić je kazao da je obaveza biti ovdje, na putu kojim su prije 27 godina hiljade ljudi tražili spas za svoje živote, a mnogi od njih, nažalost, nisu u tome uspjeli

"I ove godine mi je posebna čast proći bar zadnju rutu Marša mira u znak poštovanja i sjećanja na hiljade hrabrih Podrinjaca koji su ovim putem spašavali svoje gole živote. Ovo je nešto najmanje što mogu učiniti da se užas koji se dogodio jula 1995. godine ne zaboravi. Prije svega, hodam u čast svih onih koji nažalost ovaj put 1995. godine nisu preživjeli. Na ovom putu su krvavim slovima ispisane najbolnije stranice naše historije. Obaveza je danas biti ovdje," poručio je premijer Novalić.

Marš mira "Nezuk – Potočari" je pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u kojem i ove godine hiljade učesnika u tri dana prolaze put dug 110 kilometara.

Učesnici Marša će danas u poslijepodnevnim satima stići u Memorijalni centar Potočare.