BiH
0

Premijer Branković sa izaslanstvom Međunarodne lige humanista

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas izaslanstvo Međunarodne lige humanista (ILH), predvođeno glavnim tajnikom Zdravkom Šurlanom.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade, razgovarano je o pripremama za promociju Stjepana Mesića, Kire Gligorova, Milana Kučana i Vaclava Havela za državnike-humaniste XX. stoljeća.

Na ovaj događaj, što će biti održan 20. septembra, pozvani su najviši predstavnici državnih, entitetskih i vlasti Distrikta Brčko BiH, uključujući i izaslanstvo Vlade FBiH, predvođeno premijerom Brankovićem.

Zahvalivši na pozivu, premijer Branković je kazao da će Federalna vlada, u granicama mogućnosti, financijski pomoći organizaciju ove manifestacije.

Ocijenjeno je kako ova manifestacija nije samo odavanje priznanja jednom aktuelnom i trojici bivših predsjednika država, već i promocija tolerancije, mira i humanizma, te same BiH.

Kako je istaknuo Zdravko Šurlan, priznanja će laureatima uručiti Elizabeth Rehn. Ujedno, tokom boravka u glavnom gradu BiH, nobelovac Vaclav Havel će biti proglašen i počasnim rektorom Univerziteta u Sarajevu.