BiH
0

Premijer Branković sa demobiliziranim borcima

FENA
O implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih boraca i pravima njihovih porodica, premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je razgovarao sa predsjednikom Saveza demobiliziranih boraca Mehmedom Šišićem, predsjedavajućim Skupštine Saveza Munirom Karićem i članovima UO Omerom Heldom, Nijazom Hodžićem, Kasimom Brdarom, Emirom Plevljakovićem i Edibom Šarićem.

Nakon rasprave UO ove organizacije podržao je opredjeljenje Vlade FBiH da u ovoj godini, na partnerskoj osnovi sa boračkom populacijom, rješavanju pitanja statusa i situiranja boraca da prioritet. Realizacija dogovora će se razmatrati mjesečno sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Isti će se princip primijeniti i na kantonalnom nivou kada se radi o provođenju zakona o pravima ove populacije o čemu će se redovno izvještavati Federalni savez.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u narednih mjesec dana donijet će provedbene akte kojima će se precizno odrediti nadležnosti Federacije, kantona i općina, kako bi se osigurala puna implementacija Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Za neisplaćene novčane naknade za nezaposlene demobilizirane borce iz prve polovine 2008.godine po osnovu Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, pripremit će se sporazum kojim će se definirati da će se isplata ovih naknada produžiti za broj neisplaćenih mjeseci, nakon isteka prava za svakog demobiliziranog borca po njegovom rješenju o ostvarenju prava na tu naknadu.

Zaključeno je da se u toku naredne sedmice, uz puni angažman Vlade Federacije BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, vlada kantona i kantonalnih zavoda za zapošljavanje, dogovori konstrukcija i dinamika isplate novčane naknade za nezaposlene demobilisane borce za decembar 2008. godine.

U narednoj će se sedmici organizirati sastanak federalnog premijera dr. Nedžada Brankovića i resornih federalnih ministara sa predstavnicima temeljnih boračkih udruženja, na kojem će se zajednički utvrditi program utroška sredstava planiranih Budžetom FBiH za 2009.godinu kako bi se u toku 2009.godine implementirali svi borački zakoni.

Također će se zajednički utvrditi i Plan osaiguranja eventualno nedostajućih sredstava i zauzeti stavovi o ostalim mjerama i zahtjevima koje će poduzimati temeljna boračka udruženja i Vlada Federacije BiH, sa zahtjevom da se o tim mjerama izjasni Parlament FBiH do kraja februara 2009.godine, u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za realizaciju dogovorenog sa Premijerom FBiH.

Ovom prilikom je istaknuto da Upravni odbor Saveza demobilizira boraca daje punu podršku Vladi FBiH u njenom nastojanju rješavanja problema boraca, ali isto tako traži od svih parlamentarnih stranaka da stvore povoljan politički ambijent Vladi FBiH za realizaciju dogovora Vlade i boračkih udruženja, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade.