BiH
0

Premijer Branković o protestima u Sarajevu

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković potvrdio je danas u Banjoj Luci da će Vlada FBiH na slijedećoj sjednici donijeti konkretne odluke vezano za problem da ne postoje odgojno-popravne ustanove za maloljetničke prestupnike.

Time će se, naveo je Branković, stvoriti infrastrukturni preduvjeti da se taj problem mora tretirati uz zajedničko angažiranje svih relevatnih predstavnika.

"Treba pozvati sve druge sektore koji su vezani za odgoj mladih, počevši od porodice do drugih javnih institucija da se aktivnije angažiraju u okviru svojih poslova i nadam se da ćemo donijeti određene konkretne prijedloge izmjena Zakona o unutarnjim poslovima kako bi se policija mogla još više angažirati, kao i određene izmjene u Krivičnom zakonu kako bi potencijalni prestupnici razmislili o tome kakve ih sankcije čekaju ukoliko krenu u prestupe", naveo je federalni premijer.

Naglasio je da se mora provesti i sveobuhvatna strategija na svim nivoima vlasti počevši od najvišeg u BiH.

Komentirajući današnje proteste u Sarajevu i činjenicu da su u jednom momentu eskalirali, Branković je kazao da je maloljetnička delikvencija problem u cijeloj BiH, a nije ekskluzivni problem samo područja FBiH, te da se izgleda niko na vrijeme ne bavi tim problemom.

" Tu ne amnestiram ni Vladin sektor, a ni nevladin sektor, koji tako tragične događaje iskoristi za ovako manifestovanje svojih stavova i mišljenja, mada je bilo korisnije da su i oni ovo uradili prije tri mjeseca i možda se to ne bi desilo", kazao je Branković.

On je pojasnio da, "ukoliko izvršne vlasti nisu neke stvari na vrijeme poduzele, onda je uloga nevladinog sektora da svojim aktivnostima blagovremeno inicira određene Vladine propuste, a ne da tragične događaje koristi za ovakvo manifestovanje, što se na određen način može tumačiti i da oni imaju svoje političko mišljenje".