{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Branković i ambasador Mojžita o proširenju ekonomske saradnje

F
24.4.2007. u 12:49
0
0
Premijer Branković i ambasador Mojžita o proširenju ekonomske saradnje
0
Premijer Branković i ambasador Mojžita o proširenju ekonomske saradnje
Današnji susret premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića te izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžite protekao je u znaku sagledavanja mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje.
Ambasador Mojžita je naglasio da sadašnji obim razmjene između Slovačke i BiH u godišnjem iznosu od 60 miliona USA dolara može biti povećan. Nekoliko slovačkih kompanija u procesu privatizacije je već postalo većinski vlasnik u određenom broju bh. preduzeća, pa se nastavak takvog trenda može očekivati i u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

"Slovačka ima najveću stopu ekonomskog rasta u Evropskoj uniji, zahvaljujući i dovođenju velikih investitora, kao što su u automobilskoj industriji KIA, VW i Pežo. To je, između ostalog, omogućeno i uvođenjem vrlo efikasne fiskalne politike, pa to iskustvo može iskoristiti i Bosna i Hercegovina", istaknuo je ambasador Mojžita, koji je pozvao premijera Federacije BiH da posjeti Slovačku.

Premijer Branković je gosta upoznao o programu Vlade FBiH čija je okosnica rad na nekoliko velikih projekata, a cilj da se ostvari ujednačavanje direktnih poreza u dva entiteta, stimulira domaća proizvodnja za izvoz i supstituciju uvoza, privatizacija s ciljem prikupljanja novca za velike investicije u infrastrukturi te stvaranje ambijenta za povećana strana ulaganja.

"Bosna i Hercegovina je po strukturi privrede orijentirana na izvoz, pa se podsticanjem razvoja velikih privrednih sistema može ostvariti ekonomski rast i bolji standard svih građana. U tom su smislu dobra slovačka iskustva i rado ćemo ih koristiti", naglasio je premijer Branković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: