Oković optimističan
18

Premijer BPK-a: Odluka o cesti između Goražda i Sarajeva je najznačajnija od Dejtona

Piše: E. A.
Emir Oković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Oković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odluka Vlade FBIH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste Goražde - Hranjen - Hrenovica najvažnija je odluka za BPK još od Dejtona, smatra premijer BPK Goražde Emir Oković.

Cesta bi bila dugačka 13,7 kilometara, a bila bi dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem.

"Prije svega ovo je epilog dvoipogodišnjih aktivnosti koje smo poduzimali da dođemo do ovakve odluke, koja je jedna od najvažnijih u postdejtonskoj BIH kada govorimo o BPK Goražde. Sama odluka čiji se osnov nalazi u Zakonu o cestama i ona predstavlja onaj formalni preduslov da se može krenuti u dalje aktivnosti, a to je prije svega podnošenje zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti, pokretanje postupka eksproprijacije, što ćemo mi na nivou BPK Goražde organizovati i jako brzo pokrenuti. Sama suština te odluke o utvrđivanju javnog interesa je vezana za ovo što sam već rekao i svaka takva odluka u sebi mora sadržavati nosioce aktivnoisti i mora biti vezana za određena budžetska sredstva", ističe Oković.

Za realizaciju ove odluke, u okviru svojih nadležnosti, zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo financija, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, Vlada i Direkcija za ceste Bosansko-podrinjskog kantona, no Oković ističe da su finansijska sredstva planirana u nacrtu federalnog budžeta za narednu godinu.

"Znamo da je u Nacrtu budžeta za 2018. godinu pozicionirano 70 miliona na kodu koji se tiče Ministarstva transporta FBIH, a samim tim odluka ne bi mogla biti ni donešena da ne postoje takva sredstva. Bitna je i činjenica da je na jednoj od prethodnih sjednica usvojena i lista javnih investicija gdje je također ovaj projekat pozicioniran. Sa našeg aspekta u svakom slučaju nastavljamo aktivnosti vezane za ovu priču i po prvi put imamo jedan otvoren prostor da radimo što je moguće konkretnije i što je moguće brže. Formirat ćemo cijeli tim koji će pratiti sve naše obaveze u cijelom ovom procesu da bi što prije došli do same realizacije ove trase za koju smo smatrali da je najrealnija", kaže Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Podsjeća da je projekt ispunio većinu preduvjeta za početak realizacije i poduzimanje aktivnosti u tom procesu, te da je donošenje ovakve odluke potpuno opravdano. Odluka znači pristupanje izradi investicijsko-tehničke dokumentacije, zaključno sa izradom glavnog Projekta cestovnog povezivanja Goražde - Hranjen - Hrenovica sa objektima i infrastrukturom koji su njen sastavni dio, pribavljanju urbanističke suglasnosti, te izradi elaborata i provedbi eksproprijacije.

Značaj projekta je višestruk i utiče na ukupan razvoj, podršku izuzetnim privrednim aktivnostima u Bosansko-podrinjskom kantonu, podršku održivom povratku na cjelokupnom području i pretvaranje izuzetno ruralnih u područja čija namjena može biti usmjerena u razne svrhe.