Nacionalni brojevi
135

Prema prijedlogu iz CIK-a Hrvata nema u Tuzli i Sarajevu, a Bošnjaka u Hercegovini i zapadnoj Bosni

Piše: S. H.
Ključna politička tema o kojoj se danas raspravlja je radni materijal o određivanju broja delegata koji se trebaju birati iz konstitutivnih naroda i reda Ostalih u Dom naroda FBiH, a koji je skrojen u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Postojeći prijedlog najviše odgovara HDZ-u, a osude postojećeg prijedloga, koji je doduše još uvijek radni materijal, stigle su od većine drugih parlamentarnih stranaka. Neko je predložio da se naprimjer iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda FBiH bira ukupno devet delegata, od čega pet Bošnjaka, dva iz reda srpskog naroda i dva iz reda Ostalih. Pored toga predlaže se da se iz HNK bira sedam delegata, od čega pet Hrvata i dva pripadnika srpske nacionalnosti, dok je prijedlog da se iz BPK ne bira nijedan delegat.

I uistinu, kada bi se usvojila odluka kojom se očito "maše" u CIK-u, to bi značilo etnički podijeljenu državu, dirtektno kršenje Ustava i segregaciju. U obrazloženju novonastale situacije predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da se zakonski prilikom provođenja izbora ove godine moraju uvažavati rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine.

A popis stanovništva kaže da je postojeći prijedlog u vidu radnog materijala, koji u CIK-u, prema riječima Hadžiabdić, ipak neće razmatrati, više nego diskriminirajući.

Popis stanovništva kazuje da u Unsko-sanskom kantonu živi 246 hiljada Bošnjaka, neštvo više od pet hiljada Hrvata, 8.452 pripadnika srpske nacionalnosti i 416 iz reda Ostalih. A prema prijedlogu iz CIK-a u Dom naroda bi se birala tri Bošnjaka, tri Srbina i jedan iz reda Ostalih, dakle bez predstavnika Hrvata.

Posebno je zanimljivi prijedlog za izbor delegata iz Tuzlanskog kantona, gdje prema popisu iz 2013. živi 392 hiljade Bošnjaka, više od 23 hiljade Hrvata, sedam hiljada Srba i 992 iz reda Ostalih.

Kada je riječ o popunjavanju Doma naroda, prijedlog je da se bira pet Bošnjaka, dva iz reda srpskog naroda i dva iz reda Ostalih, dakle bez Hrvata, iako ih u TK živi više od 23 hiljade.

Zatim u SBK prema popisu iz 2013. živi 146 hiljada Bošnjaka i 97 hiljada Hrvata, a prijedlog je da se u Dom naroda bira jedan Bošnjak i 4 Hrvata.

U HNK prema popisu živi 92 hiljade Bošnjaka, 118 hiljada Hrvata i nešto više od 6 hiljada pripadnika srpske nacionalnosti. Shodno tome u radnom materijalu u CIK-u je predloženo da se u Dom naroda bira pet Hrvata i dva pripadnika iz reda srpskog naroda. U Zapadnohercegovačkom kantonu biraju se samo Hrvati.

Popis stanovništva kaže da je u Kantonu Sarajevo nastanjeno 346 hiljada Bošnjaka, nešto više od 17 hiljada Hrvata, 13.300 pripadnika srpske nacionalnosti, i 2.631 iz reda Ostalih. A prijedlog je da se u Dom naroda FBiH biraju četiri Bošnjaka, pet pripadnika srpske nacionalnosti i tri iz reda Ostalih.

U Kantonu 10 se prema prijedlogu biraju dva Hrvata i četiri pripadnika iz reda srpskog naroda, a popis kaže da u tom kantonu živi 8 hiljada Bošnjaka, 64 hiljade Hrvata i 10 hiljada pripadnika srpske nacionalnosti.

Mnogo nelogičnosti i diskriminacije u postojećem prijedlogu zabrinjava, bez obzira na poruke iz CIK-a da se takav prijedlog za sada neće razmatrati, ali je očito da postoje jake snage koje žele ovu zemlju etnički dijeliti.