Reporteri bez granica
0

Prema indeksu slobode medija, BiH na 39 mjestu

FENA
Prema najnovijem izvještaju koji je u utorak objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica o stanju medijskih sloboda u svijetu, Srbija je u odnosu na prošlu godinu napredovala za dva mjesta i sada zauzima 62. poziciju među 175 zemalja.

U izvještaju se navodi da je potpisivanje pretpristupnog sporazuma s Evropskom unijom donijelo izvjesnu nadu, ali da članstvo Srbije u evropskom bloku i dalje zavisi od institucionalnih reformi, uključujući i reforme medijskog sektora, prenosi Tanjug.

U izvještaju se navodi da su, kada je riječ o medijskim slobodama, u Srbiji, nažalost, i dalje prisutni vidni problemi, kao što su prijetnje smrću, fizički i verbalni napadi, maltretiranje i korupcija.

Mediji uživaju najveći stepen sloboda u Danskoj, dok su najugroženiji u Eritreji, iznad koje su na listi Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

Zahvaljujući, kako se navodi na web-siteu ove organizacije, pozitivnom "efektu Obama", SAD sada zauzimaju 20. mjesto, u odnosu na 36. poziciju koju su prethodno zauzimale.

Evropski kontinent, međutim, više ne predstavlja primjer medijskih sloboda, jer je nekoliko evropskih zemalja zauzelo znatno niža mjesta u odnosu na prethodni izvještaj. Tako se Francuska sada nalazi na čak 43., Slovačka 44., a Italija na 49. mjestu.

Kada je riječ o zemljama u regionu, pad na novoj listi medijskih sloboda bilježi Hrvatska (sa 45. na čak 78. mjesto), Crna Gora (sa 53. na 77. mjesto), Slovenija (sa 30. na 37.), BiH (sa 36. na 39. mjesto), Bugarska (sa 59. na 68.), Rumunija (sa 47. na 50.), Mađarska (sa 23. na 25.). Makedonija je, s druge strane, svoju poziciju popravila za osam mjesta, i sada se nalazi na 34. poziciji.

Indeks međunarodne organizacije Reporteri bez granica, na osnovu upitnika koji popunjava više stotina novinara i medijskih stručnjaka širom svijeta, mjeri stepen sloboda novinara i novinskih organizacija i nastojanja vlasti da poštuju i osiguraju poštovanje tih sloboda.

Najnoviji godišnji izvještaj ove organizacije, osmi po redu, odnosi se na kršenje novinarskih sloboda u periodu od 1. septembra 2008. do 31. augusta ove godine, navodi Tanjug.