Univerzitetski profesor
40

Preljević: Ne izgleda da je Osmorka zavrijedila vlast, a SDA je zaslužila opoziciju

T. K.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Profesorom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Vahidin Prljević mišljenja je da Osmorka nije zavrijedila vlast, a da je SDA zaslužila da ide u opoziciju.

"SDA je definitivno zaslužila da ide u opoziciju. Radi se o političkom faktoru koji 30 godina dominantno određuje političku situaciju u BiH i ima veliki dio odgovornosti za mnogo toga što je loše, ali i za ponešto što je dobro. Oni su svih ovih desetljeća vodili katastrofalnu kadrovsku politiku. Ne izgleda da je i Osmorka zavrijeđuje vlast, ali ostaje im još malo vremena da pokažu da su je zaslužili", kazao je Preljević za Federalnu televiziju.

Smatra da je ostalo malo nejasno kada je Osmorka prelomila da koalira sa SNSD-om. O potencijalnim ambasadorima Preljević podsjeća da je Denis Bećirović bio zajednički kandidat 11 stranaka.

"On je izabran direktno od velikog broja građana BiH. Trebao bi prestati biti stranačka igračka. Meni je bilo malo degutantno gledati kako iz krugova Osmorke počinje neka vrsta demontaže vlastitog predsjedničkog kandidata i sadašnjeg člana Predsjedništva. Birači su iznevjereni, s tim da ja zaista nisam imao neke velike iluzije", rekao je.

Smatra da od novog saziva Vijeća ministara ne možemo očekivati ništa dobro.

"Odnosno da se ne možemo nadati nekom velikom iskoraku s obzirom na proces koji je pratio ovo formiranje Vijeća ministara. Vidimo da su tu ljudi, prije svega mislim na kadrove iz SNSD-a, koji su djelimično bili u prethodnom mandatu ili su bili visoko u strukturama režima gospodina Dodika tako da ne vidim, s obzirom i na Dodikovo savezništvo sa HDZ-om, da tu može doći do nekog poboljšanja u odnosu na prethodno Vijeće ministara koje je zaista bilo loše", ističe.

Navodi da se za poziciju ministra vanjskih poslova moglo naći bolje rješenje.

"Naravno ne želim unaprijed tvrditi da će gospodin Konaković loše obavljati taj posao ali dosta toga upućuje na to da konkretno on nije najbolje rješenje za tu poziciju. U odnosu na svoju prethodnicu koja je, uz sve greške koje je pravila i uz svu svoju prošlost vezanu za njenu poziciju u SDA, čak i u odnosu na nju mislim da on ne predstavlja nikakav iskorak. Ali treba mu dati šansu", dodaje.

Preljević zaključuje da je ponašanje Milorada Dodika misterija u formiranju vlasti.