Prijevremeni izbori
36

Preliminarni rezultati: Dragomir Gagović iz SNSD-a novi načelnik općine Trnovo RS

Klix.ba
Dragomir Gagović (Foto: SRNA)
Dragomir Gagović (Foto: SRNA)
Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima o kojima su izvijestili posmatrači Koalicije "Pod lupom" sa redovnih biračkih mjesta, novi načelnik općine Trnovo RS je Dragomir Gagović (SNSD).

Dragomir Gagović je osvojio 59,1 posto glasova, dok je njegov protukandidat Nenad Mišović (SDS) osvojio 40,9 posto glasova. U ovo nisu uračunati glasovi pristigli poštom i putem mobilnog tima, ali je razlika među kandidatima dovoljno velika da ti glasovi ne mogu utjecati na konačan rezultat izbora.

Glasanje na današnjim prijevremenim izborima za načelnika općine Trnovo RS proteklo je bez većih incidenata,ali uz nekoliko uočenih nepravilnosti.

Najveće nepravilnosti zabilježene su na biračkom mjestu pod nazivom Tvornica drveta (142B002) gdje je evidentiran veći broj slučajeva pomoći pri glasanju licima kojima takva pomoć evidentno nije potrebna, pritisci na birače ispred biračkog mjesta i nagovaranje da se glasa za određenog kandidata, prisustvo neovlaštenih osoba, te najmanje po jedan slučaj glasanja u ime druge osobe i porodičnog glasanja.

Postoji sumnja da su glasači na tom biračkom mjestu koristili i mobilne telefone kako bi fotografisali glasački listić u tri slučaja, što je zabranjeno. Lokalni funkcioneri obje stranke su primijećeni neposredno ispred ovog biračkog mjesta.

Porodično glasanje i vraćanje osoba sa biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za to biračko mjesto zabilježeno je na preostalim biračkim mjestima.

Posmatrači Koalicije Pod lupom su zbog gore navedenih nepravilnosti unijeli dvije primjedbe na rad biračkog odbora. Koalicija poziva Općinsku izbornu komisiju Trnovo RS i Centralnu izbornu komisiju BiH da ozbiljno i odgovorno razmotre sve zaprimljene primjedbe posmatrača u cilju poštovanja izborne volje građana birača.

Prema izvještajima posmatrača, sva biračka mjesta u zatvorena su do 19:15 sati. Zatvaranje biračkih mjesta, uključujući procese brojanja glasova i pakovanja izbornog materijala, obavljeno je u skladu sa važećim propisima.

Koalicija Pod lupom se zahvaljuje izbornoj administraciji na korektnoj saradnji, medijima na pravovremenom i objektivnom izvještavanju, te građanima i građankama koji su iskoristili svoje demokratsko pravo na glasanje.

Podsjećamo, SNSD-ovog kandidata za načelnika podržao je načelnik Trnova FBiH Ibro Berilo iz SDA.

Berilo je pozvao sve birače koje ga podržavaju da podrže Dragomira Gagovića, kandidata SNSD-a za načelnika općine Trnovo. Berilo je pozvao pozvao sve birače koje ga podržavaju da podrže i Gagovića.