BiH - EU
0

Prelazni sporazum o trgovini stupa na snagu 1. jula

Sarajevo-x.com
Misija Bosne i Hercegovine pri EU u Briselu 20. juna 2008. obavijestila je Generalni sekretarijat Vijeća EU da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za stupanje na snagu Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske unije i BiH.

S obzirom da je EU također završila neophodne procedure Prelazni sporazum će stupiti na snagu 01. jula 2008.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina blagovremeno ispunila sve uslove koje predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH potpisan 16. juna 2008. u Luksemburgu i time osigurala da Prelazni sporazum stupi na snagu 01. jula 2008. kako je i planirano.

Originalni potpisani tekstovi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH dostavljeni su u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dana 25. juna 2008. kada je pokrenut postupak ratifikacije.

Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine o prihvatanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između država članica EU i BiH, stupanju Prelaznog sporazuma na snagu, kao i tekst Prelaznog sporazuma, objavljeni su 20. juna 2008. u ¨Službenom glasniku BiH – Međunarodni ugovori¨ broj 5/08.