BiH
4

Prelaskom na gas smanjila bi se emisija gasova iz Rafinerije u Bosanskom Brodu

FENA
Na sedmom sastanku Radne grupe grupe za praćenje stanja zraka na teritoriji općina Bosanski Brod i Slavonski Brod, rečeno je da bi se prelaskom na gas postigli značajni rezultati u smanjenju emisija iz kotlova brodske Rafinerije nafte, a time i poboljšao kvalitet zraka na ovom području.

Na sastanku, koji je jučer održan u Bosanskom Brodu, razgovaralo se, između ostalog, o obnavljanju ekološke dozvole za Rafineriju nafte Bosanski Brod, izvještaju o sprovedenim i planiranim mjerama i aktivnostima u skladu s ekološkom dozvolom u toj rafineriji, kvalitetu zraka na ovom području (za period juli - decembar), mogućnost realizacije projekta gasifikacije Rafinerije nafte Bosanski Brod, kao i o drugim temama od značaja za kvalitet zraka i životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

U okviru prezentacija o kvalitetu zraka na ovom području za period juli - decembar 2016.godine, izvršenih od nadležnih hidrometeoroloških zavoda Republike Srpske i Republike Hrvatske, konstatirano je da je, u periodu od 2012. godine, uočena tendencija pada vrijednosti pojedinih zagađivača (PM2,5 i H2S), što je rezultat i primjenjenih mjera iz ekološke dozvole u Rafineriji nafte Bosanski Brod, tvrdi se u saopćenju Ministarstava za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Kada je u pitanju izvršene mjere iz ekološke dozvole, raspravljalo se o modernizaciji i rekonstrukciji kotlovskog postrojenja, čime bi se stekli uslovi da kotlovi u Rafineriji nafte kao energent koriste gas.

Od članova Radne grupe je zatraženo da, u okviru nadležnosti institucija iz kojih su delegirani, pomognu da se ovaj projekat realizuje.

Zbog lokacije na kojoj je izgrađena Rafinerija nafte Bosanski Brod i zbog blizine granice s Republikom Hrvatskom, rad Rafinerije i izvršavanje obaveza naloženih ekološkom dozvolom se prati i kroz formiranu Radnu grupu za praćenje stanja zraka na teritoriji općina Bosanski Brod i Slavonski Brod.

Radna grupa je formirana 2012.godine, nakon bilateralnog radnog sastanka ministara iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru saradnje u oblasti zaštite životne sredine između dvije zemlje, s akcentom na praćenje kvalitete zraka na području Bosanskog Broda i Slavonskog Broda.

Iz Bosne i Hercegovine u Radnu grupu za praćenje stanja zraka na području Bosanskog Broda i Slavonskog Broda imenovani su predstavnici Ministarstava za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za javno zdravstvo, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Rafinerije nafte Bosanski Brod.