Tužilaštvo BiH
0

Prekvalifikacija krivičnog djela za Vasu Todorovića

FENA
Tužilaštvo BiH pregovara o sporazumu o priznanju krivice s Vasom Todorovićem prema kojem bi odustali od kvalifikacije genocid, te ga optužili za zločin protiv čovječnosti.

Odbrana, koja prihvata sporazum, tvrdi da bi njihov branjenik pristao na saradnju s Tužilaštvom i da svjedoči u drugim predmetima, javio je danas BIRN - JUSTICE REPORT.

Tek ukoliko Sud prihvati dokaze koje Tužilaštvo namjerava prezentirati na početku postupka, steći će se uslovi za izmjenu optužnice i potpisivanje sporazuma.

U postojećoj optužnici stoji da je Todorović “saučesnik u genocidu” počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici. Prema navodima optužnice, on je 13. jula učestvovao u zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 Bošnjaka u skladištu u Kravici, i to tako što je sprečavao da zarobljenici pobjegnu dok su drugi pucali na njih.

"U toku je postupak pregovaranja o priznanju krivnje. Definisani su svi elementi sporazuma. Tužilaštvo želi izmijeniti optužnicu u pogledu pravne kvalifikacije djela, što je zadnja smetnja za potpisivanje. To je razlog zašto želimo početi sa izvođenjem dokaza, i prvo prezentirati zapisnik o saslušanju Todorovića kao osumnjičenog", rekao je tužilac Ibro Bulić.

Prema zakonskim odredbama, za zločin protiv čovječnosti se može izreći zatvorska kazna "ne kraća od 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora", kao i za genocid. Branilac Haris Bojić je istakao kako je Odbrana od početka tvrdila da Vaso Todorović nije počinio genocid.

"Smatramo da objektivno nema tih elemenata, a ove druge kvalifikacije koje su u igri, mi prihvatamo", rekao je Bojić.

Naredno ročište je 13. oktobra, kada će biti pročitana optužnica te iznesene uvodne riječi.