Bihać
0

Prekinuto suđenje Senadu Ahmetaševiću za ratni zločin

FENA
Bihać
Bihać
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je trebalo početi suđenje Senadu Ahmetaševiću iz Velike Kladuše optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Suđenje je prekinuto jer je otpuženi Ahmetašević odbio dodijeljenog branitelja po službenoj dužnosti.

Prema navodima optužnice Ahmetašević je ratne 1993. godine kao pripadnik Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na rezervoaru Johovica na Omića brdu kod Velike Kladuše zarobio pet pripadnika 517. brigade 5. korpusa ARBiH.

Potom je, kako stoji u optužnici, u razoružanog zarobljenika Hasana Šarića ispalio više metaka iz automatske puške, nanijevši mu pritom smrtonosne ozljede. Nakon potvrde optužnice sud je Ametaševiću dodijelio branitelja po službenoj dužnosti, što je on odbio kazavši da ne želi da ga brani nijedan advokat iz BiH.

Ahmetašević je uložio žalbu na rješenje suda o dodjeli branitelja po službenoj dužnosti, uz zahtjev da ga zastupaju advokati iz Holandije. Zbog odbijanja dodijeljenog branitelja i uložene žalbe glavni pretres je prekinut, a predmet će biti proslijeđen Vrhovnom sudu BiH.

Ahmetaševića je u novembru 2008. godine u Hagu uhapsila holandska policija zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u Velikoj Kladuši. Iz ekstradicionog pritvora iz Holandije Ahmetašević je prošle godine izručen BiH.