BiH
0

Prekinuto suđenje Babiću za zločine u Bratuncu

FENA
Suđenje Savi Babiću za zločine u Bratuncu prekinuto je nakon što je Sudsko vijeće ocijenilo da bi se svjedok Tužilaštva BiH mogao inkriminirati.

Svjedok Milenko Prodanović naveo je da je u proljeće 1992. godine bio mobilisan u protivdiverzantski vod u Bratuncu. U školu “Vuk Karadžić” došao je kako bi “izveo jednog muslimana”.

Prodanović je kazao da je u školi vidio nekoliko pretučenih muškaraca i leš. On je u više navrata negirao navode iz izjave koju je dao Tužilaštvu BiH, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je vidio kako vojnici postrojavaju zatvorenike uza zid svlačionice.

Prodanović nije znao objasniti razlike u iskazu datom 2012. godine i današnjem svjedočenju, navodeći da nije tačno ono što je rekao u istrazi. Svjedok je potvrdio da je na izjavi njegov potpis, a Tužilaštvo je u spis uložilo audiosnimak iz istrage. Prodanović je naveo da je iz sporedne ulice gledao kako iz škole kamionima odvoze zatvorenike.

Vijeće je tada napravilo stanku zbog konsultacija u vezi s razlikama u izjavama, a predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je kazao kako postoji opasnost da svjedok sam sebe inkriminira, te da će njegovo svjedočenje biti prekinuto dok mu ne bude osiguran advokat.

Tužilaštvo BiH tereti Babića da je u maju 1992. godine, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

Prema optužnici, oko 400 civila bilo je zatvoreno u školi, od kojih su neki premlaćivani i tučeni, a više desetina ih je ubijeno ili su umrli zbog uslova u školi. Prema riječima svjedoka Prodanovića, do napetosti u Bratuncu došlo je kada su u grad stigli dobrovoljci, koji su skupa sa “srpskom gardom” i drugim vojnim formacijama, dovodili civile iz bošnjačkih sela na stadion u Bratuncu, a potom u školu “Vuk Karadžić”.

  • Ti dobrovoljci su bili strah i trepet i za nas i za Bošnjake - kazao je Prodanović.

Sudsko vijeće će naknadno odlučiti o datumu nastavka suđenja, javlja BIRN - Justice Report.