Ministarstvo kulture i sporta FBiH
0

Prekinuti takmičenje u Premijer ligi BiH

FENA
Federalno ministarstvo kulture i sporta, Foto: Sarajevo-x.com
Federalno ministarstvo kulture i sporta, Foto: Sarajevo-x.com
Federalno ministarstvo kulture i sporta šokirano je jučerašnjim događajima s krvavim epilogom u Širokom Brijegu, gdje su sportska nadmetanja zamijenili tragični sukobi simpatizera "Sarajeva" i "Širokog Brijega".

-Umjesto da sport da svoj doprinos ukupnom vaspitno-obrazovnom procesu i afirmaciji pozitivnih ljudskih vrijednosti, doživjeli smo tragediju nesagledivih posljedica, navodi se u saopćenju Ministarstva.

S obzirom na to da klubovi, a ni Nogometni savez BiH ne daju garanciju da se ovakve i slične stvari neće ponoviti, Federalno ministarstvo kulture i sporta traži da se prekine takmičenje u Premijer ligi BiH dok se ne donese zakon o sprječavanju i suzbijanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama, posebno na nogometnim utakmicama u BiH, na što nas obavezuju Evropska konvencija i Zakon o sportu u BiH.

Ministarstvo izražava duboko žaljenje i sućut porodici poginulog Vedrana Puljića i želi brzo ozdravljenje onih koji su u ovim nemilim događajima povrijeđeni.

-Sigurni smo da će svi odgovorni u nogometnim savezima, klubovima i svim organima i institucijama odgovornim za organizaciju sportskih takmičenja sve učiniti da ovo bude posljednja opomena i da sportska takmičenja daju doprinos afirmaciji sporta kao dijela ukupnih kulturnih vrijednosti naših naroda, ističu u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.