BiH
0

Prekinuti pregovori o reformi policije u BiH

NINA
Pregovori lidera jedanaest političkih stranaka o reformi policije u BiH, održani u rezidenciji Konak u Sarajevu, prekinuti su kasno sinoć.

Lideri stranaka iz Republike Srpske nisu mogli u ovom trenutku prihvatiti sporazum o restrukturiranju policije u skladu s tri principa Evropske unije bez da o tome pitanju raspravu održi Narodna skupština RS-a.

U Uredu visokog predstavnika (OHR) su ocijenili kako je sada veoma izgledno da Bosna i Hercegovina neće krajem mjeseca dobiti pozitivnu procjenu svoje Studije izvodljivosti.

«Velika prilika je izgubljena i građani ove zemlje će platiti visoku cijenu, uključujući i građane Republike Srpske», izjavio je nakon prekida pregovora visoki predstavnik Paddy Ashdown, dodavši da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nije uspjela učiniti napredak na putu prema Evropi.

Visoki predstavnik je kazao da ovaj zahtjev neće nestati, a pitanje je samo koliko će građani BiH i RS trebati čekati. «Narodna skupština RS-a sada će morati razmotriti svoju poziciju i ako odluče da promijene svoj stav moći ćemo nastaviti ove razgovore», kazao je Ashdown.

Visoki predstavnik je također naglasio da se lideri stranaka i dalje suočavaju sa sasvim jasnim izborom - pristati na restrukturiranje policije i nastaviti put prema EU - potencijalnom prosperitetu i prilikama koje se pružaju - ili odbiti i suočiti se s posljedicama izolacije.