{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekinuta sjednica Predstavničkog doma

F
5.5.2009. u 18:10
0
0
Prekinuta sjednica Predstavničkog doma
0
Prekinuta sjednica Predstavničkog doma
Današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je u posljepodnevnim satima i bit će nastavljena sutra u 10 sati raspravom o mjerema za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize u Federaciji.
Predsjedavajući Safet Softić je formalno otvorio ovu raspravu za koju je prijavljen veliki broj poslanika a zatim prekinuo zasjedanje, najavivši sutrašnji nastavak.

Parlamentarnu raspravu ove vrste inicirala je građanska koordinacija koju čini više građanskih udruženja i Savez samostalnih sindikata BiH.

Poslanicima su u pismenoj formi dostavljeni prijedlozi mjera za ublažavanje posljedica ekonoimske krize upućeni, osim od građanske koordinacije kao inicijatora rasprave, s više drugih adresa: iz parlamentarnog Odbora za rad i socijalna pitanja te iz Federalna vlada, kao i od više poslaničkih klubova parlamentarnih stranaka.

Zajedničko svim prijedlozima je zahtjev za većom finansijskom disciplinom i smanjenjem javne potrošnje u entitetu.

Mjerama koje je uime građanske koordinacije danas naveo Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, zatražena je zaštita postojećih radnih mjesta u Federaciji te zaštita penzionerske populacije i naglašeno da ne treba smanjivati plaće već druge naknade i troškove u javnoj potrošnji.

Izlaz iz aktuelne krize građanska koordinacija vidi u otvaranju novih radnih mjesta, a smatra da to može biti postignuto pokretanjem novih javnih radova. Od nadležnih očekuje efikasniji odnos prema kriminalu i korupciji kao društvenoj rak rani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: