{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekinuta sjednica predstavničkog doma PSBiH, nastavak 10. aprila

F
3.4.2008. u 19:31
0
0
Prekinuta sjednica predstavničkog doma PSBiH, nastavak 10. aprila
0
Prekinuta sjednica predstavničkog doma PSBiH, nastavak 10. aprila
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je večeras, a bit će nastavljena u četvrtak. Očekuje se da će do tada biti obavljene i konsultacije o prijedlozima zakona o reformi policije.
Poslanici su jučer obavili raspravu o zahtjevima da se ovi zakoni, koji su u parlamentarnu proceduru uputila tri različita predlagača (poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, SNSD-a Drago Kalabić i HDZ BiH Niko Lozančić), razmatraju po hitnom postupku, znači bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Kako je jučer rečeno, potrebno je dodatno vrijeme za obavljanje konsultacija o predloženim zakonima.

„Vjerujem da ćemo naredne sedmice obaviti glasanje, time smo ostavili dovoljno vremena za dodatne dogovore i konsultacije u vezi sa ovim zakonima“, kazao je danas novinarima predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković.

Dodao je da je on optimista te da ima prostora za dogovor.

„Smatram da ćemo za jedan od ponuđenih prijedloga, uspjeti da dobijemo potrebnu većinu“, kazao je Živković.

Prije prekida sjednice, obavljena je rasprava o principima nekoliko prijedloga zakona, među kojima i Prijedlogu zakona o fiskalnom vijeću u BiH.

Ministar Finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je, obraćajući se poslanicima kazao, da se s obzirom na strukturu vlasti u BiH nameće potreba uspostavljanja fiskalnog vijeća sa zadatkom koordinacije fiskalne politike, a u cilju osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH, odnosno Federacije BiH i RS-a.
Uz koordinaciju fiskalne politike, nadležnosti fiskalnog vijeća su između ostalog donošenje globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH, usvajanje prijedloga kratkoročnih i dugoročnih makroekonomskih projekcija, praćenje realizacije utvrđenih ciljeva i kriterija kod donošenja i izvršavanja budžeta kao i poduzimanje korektivnih mjera i aktivnosti u ovoj oblasti.

Poslanici su obavili raspravu i o principima prijedloga zakona o agenciji za kontrolu i osiguravanje prisilnog oduzimanja imovine, stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom čiji je predlagač Klub poslanika SDP BiH.

Ovim zakonom uređuju se uvjeti i postupak po kojem agencija i sudovi postupaju, formiranje agencije kao posebnog državnog organa uprave, prava i dužnosti agencije, organizacije rukovođenja agencijom, saradnja sa drugim organima u cilju sprječavanja, istrage i poduzimanje mjera za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima, te upravljanje sa oduzetom imovinom.

Neki od poslanika tokom diskusije kazali su kako se predloženim zakonom agenciji daju i policijske ovlasti a postavljeno je i pitanje usklađenosti sa krivičnim zakonodavstvom države i entiteta.

Poslanici bi u četvrtak, u nastavku sjednice, trebali završiti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda, te se nakon toga izjasniti o svim tačkama o kojima je obavljena rasprava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: