BiH
0

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma PFBiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuo je dvodnevno zasjedanje doma nakon što je na hitnoj sjednici zaključio da je zbog važnosti preostalih tačaka dnevnog reda po Federaciju nužno osigurati njihovu prohodnost, koja se ogleda u postojanju parlamentarne većine (HDZ, SDA, SBB).

To je postalo upitno u nastavku današnje sjednice, na kojoj su se poslanici SBB-a uglavnom izjašnjavali suzdržani, dok toj odluci nisu ostali dosljedni prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH.

Određeni broj poslanika SBB-a podržao je donošenje ovog zakona.

Na takav slijed događaja ukazao je predsjednik Kluba poslanika Koalicije predvođene HDZ-om BiH Jozo Bagarić, navodeći da "u novonastalim uvjetima nije jasno da li postoji parlamentarna većina" koju čine HDZ, SDA i SBB.

"Svjedoci smo da pozicija nema unutar sebe dovoljno koordinacije i principijelnosti da se odnosimo prema dogovorima. Zakoni i oni vrlo bitni iz Reformske agende padaju ili se moraju povući jer nema parlamentarne većine, te je realna opasnost da ne dobiju takvu podršku", mišljenja je Bagarić.

Stabilnost koalicije između SDA i SBB-a potvrdio je predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović, govoreći da nije upitna jer SBB u tom pravcu nije ništa najavio.

"Što se tiče održivosti koalicije, o tome će eventualno odlučivati organi SBB-a", naglasio je predsjednik Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović, koji je jučer donio odluku o suzdržanosti kod glasanja zbog "politički motiviranog procesa i ataka na predsjednika stranke Fahrudina Radončića".

U pogledu održivosti vladajuće koalicije poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić smatra da je evidentno "da nema ni "s" od stabilnosti", čiji privid sigurno neće zadržavati poslanici SDP-a, naglašavajući da oni "neće biti moneta za potkusurivanje ni SDA-u, ni HDZ-u, kao ni bilo kome drugom".

"Što se tiče Demokratske fronte, ovo nema veze sa preslagivanjem parlamentarne većine", rekao je predsjednik Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić, po čijem mišljenju na dvodnevnom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije postojala parlamentarna većina.