BiH
0

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma, nastavak danas u 15 sati

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jutros je oko 01.40 sati prekinuo sjednicu, a nastavak je zakazan za danas u 15 sati.

Poslanici su od juče u 10 sati ujutro razmatrali principe Prijedloga amandmana na Ustav BiH, ali se nisu izjašnjavali o njima. Problem je u tome što ne postoji dovoljan broj poslanika koji bi podržali prinicipe predloženih ustavnih amandmana.

Jedan dio sjednice, posebno u večernjim satima, protekao je u pauzama tokom kojih se pokušavao postići dogovor kako bi principi predloženih ustavnih amandmana bili prihvaćeni. U razgovorima tokom pauza učestvovao je i američki ambasador u BiH Douglas McElhaney, ali ni to nije urodilo plodom.

Tokom posljednje pauze koja je trajala oko tri sata članovi Predsjedništva BiH trebali su obaviti konsultacije sa liderima političkih partija potpisnica sporazuma o ustavnim promjenama. Međutim, nakon trosatne pauze, klub poslanika SDA je predložio da se sjednica prekine i da bude nastavljena danas u 15 sati jer, kako je rečeno, razgovori članova Predsjedništva sa liderima političkih partija potpisnica sporazuma nisu još završeni.

Ovaj prijedlog podržala je većina poslanika, tako da je sjednica prekinuta, a bit će nastavljena danas u 15 sati.