Nema kvoruma
167

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, zastupnici HDZ-a napustili salu

Piše: E. S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zbog nedostatka kvoruma. Naime, nakon pauze u salu se nisu vratili zastupnici HDZ-a BiH.

Zastupnici HDZ-a BiH napustili su zasjedanje nakon što je na dnevni red uvršten Zaključak SDP-a o brisanju etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća.

U Zaključku, SDP je naveo Hrvatske Telekomunikacije Mostar i Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Nakon što su HDZ-ovci napustili zasjedanje uslijedila je pauza bez usvojenog dnevnog reda.

Podsjećamo, zastupnici Socijaldemokratske partije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine predložili su danas dopunu dnevnog reda s tačkom ''Zaključak o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima pravo upravljanja vrši Vlada Federacije BiH''.

To se posebno odnosi, kako piše u prijedlogu dopune dnevnog reda, na brisanje imena Herceg-Bosne iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

Sjednica neće biti nastavljena sutra, kako je prvobitno bilo i oficijelno najavljeno. Po riječima predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, poslanici će biti uredno obaviješteni o naknadnom terminu nastavka.

Prije glasanja o konačnom dnevnom redu, kada je većinski prihvaćeno da SDP-ova inicijativa ipak bude jedna od tema, članovi Kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) napustili su ovu sjednicu s obrazloženjem da ne žele učestvovati u raspravi o inicijativi za koju smatraju da joj je cilj nastavak "dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH".

Klub neće sudjelovati u raspravi "imajući u vidu slovo i duh Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH te jasne odredbe Zastupničkog doma koje definiraju odnos navedenog Doma i Ustavnog suda BiH", kako je rekao predjedavajući tog Kluba Jozo Bagarić neposredno prije nego što su on i klupske kolege napustili sjednicu.

Za uvrštavanje SDP-ove inicijative u dnevni red glasali su, između ostalih, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH. Tokom rasprave, iz klupa SDA je rečeno da su protiv upotrebe prefiksa 'Herceg-Bosna' naročito nakon presude u Haškom tribunalu u predmetu "Prlić i drugi".

SDA je, međutim, zamjerila poslaniku SDP-a Damiru Mašiću što je nakon glasanja (o dnevnom redu) izašao iz skupštinske sale budući da je u dugotrajnoj prethodnoj parlamentarnoj raspravi tokom dana, on najviše zastupao uvrštavanje inicijative na dnevni red.

"Kolega Mašić je ovdje sve nas nagovarao da trebamo prihvatiti njegov prijedlog da zaključak (inicijativu) uvrstimo u dnevni red i nakon što smo glasali za to, on je utekao sa sjednice. Jako neozbiljno s njegove strane, ozbiljan parlamentarac to sebi ne bi smio dopustiti", rekao je predsjedavajući Kluba SDA Ismet Osmanović i dodao da u slučaju sličnog ponašanja, SDA nikada više neće podržati nikakvu Mašićevu inicijativu.

Iz Kluba Saveza za budućnost BiH Munib Jusufović je na to kazao da Mašić nije mogao nikoga nagovoriti da glasa protiv svoje volje.

Reagirao je i Mašićev stranački kolega Elvir Karajbić te poručio da niko nema pravo omalovažavati Mašićev poslanički rad.

Nakon svih ovih i drugih reakcija, Mašić se ponovno pojavio u sali, ali je u tom momentu predsjedavajući Doma Edin Mušić već prekidao sjednicu.

Smatrajući da je, zbog ozračja u kojem je održan današnji dio, ne treba nastavljati sutra, najavio je da će poslanici biti uredno obaviješteni o novom terminu.