Politička kriza
143

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, izvjesno privremeno finansiranje od 1. januara

Piše: Er. M.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Prekinuta je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je trebao biti razmatran budžet Federacije BiH za iduću godinu.

Današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu prisustvovali zastupnici iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Cijeneći kako je 24. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazana za 28. decembar 2017. godine bez konzultacija i saglasnosti s zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane prijedlogom zaključka o brisanju Hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tokom 26. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajnije promjene koje bi utjecale na normalizaciju odnosa između koalicijskih partnera po ovom za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice", piše u saopćenju za javnost koje potpisuje šef Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Jozo Bagarać.

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS, kako kažu, izražava jedinstven stav kako ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicionih partnera.

Oba doma Parlamenta FBiH odobrila su u međuvremenu Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila je konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ukoliko budžet FBiH ne bude usvojen do kraja 2017. godine, Vlada FBiH morat će donijeti odluku o privremenom finansiranju. Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok bi sva kapitalna ulaganja bila na čekanju.

Na današnjoj sjednici trebao je biti razmatran Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je akt koji predviđa novi bodovni sistem za obračun penzija u FBiH.

Za očekivat je bilo i da se zastupnici danas izjasne i dopuni postojećeg Zakona o policijskim službenicima koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Time je ispoštovala u utorak postignuti sporazum s predstavnicima sindikata policije i najavila da će obračun penzija toj kategoriji biti regulisan dopunjenim zakonom o policijskim službenicima.

U oficijelnoj najavi dnevnog reda za ovu sjednicu bile su kandidirane i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti. Predstavnički dom će također razmotriti finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.