{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekinuta sjednica NSRS-a, zaključci u srijedu

F
13.10.2008. u 20:56
0
54
Prekinuta sjednica NSRS-a, zaključci u srijedu
0
Prekinuta sjednica NSRS-a, zaključci u srijedu
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) večeras je prekinula posebno zasjedanje bez usvajanja konkretnih zaključaka povodom govora Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine pred Generalnom skupštinom organizacije Ujedinjenih nacija i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.
Nakon osmosatne rasprave odlučeno je da se sjednica nastavi u srijedu, 15. oktobra, kada bi trebalo da se usvoje određeni zaključci.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić je, prekidajući sjednicu, kazao da je predloženo više zaključaka, ali ne i u pismenoj formi zbog čega je pozvao klubove poslanika da dostave svoje prijedloge do sutra kako bi u nastavku zasjedanja oni bili usvojeni.

Inače, posebna sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, koji je, osuđujući Silajdžićeve govore kao neovlaštene, predložio da Skupština RS-a izrazi svoju najozbiljniju zabrinutost zbog radikalizacije političkih odnosa u BiH, te da zahtijeva pokretanje postupka kako bi se izvršila kritička analiza neustavno prenesenih nadležnosti sa entiteta na zajedničke institucije BiH i mogućnost njihovog najvećeg povrata u prvobitnu nadležnost entiteta.

Kuzmanović u svom današnjem obraćanju nije spominjao referendum kao jednu od mogućnosti RS-a, iako je to navedeno u pripremljenoj skupštinskoj informaciji.

Poslanicima se danas obratio i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić koji je naglasio da entiteti nisu državotvorne jedinice i nemaju suverenitet, već je suverena samo država Bosna i Hercegovina.

Uz poziv da se zajedno radi i dogovorima rješavaju sporna pitanja, Tihić je apelirao na Narodnu skupštinu RS-a da ne učini nijedan jednostran korak koji bi mogao dovesti do konfrontacija.

Poslanici Stranke za BiH ukazali su da o ovoj temi nije ni trebalo da se raspravlja u parlamentu entiteta, jer niko od poslanika nije imao ni uvid u integrale govore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, već izvučene iz konteksta njegove riječi ili citate iz odluka koje su donosile domaće i međunarodne institucije.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić je u svom izlaganju, između ostalog, predložio i da se ubrzaju aktivnosti na popisu stanovništva u BiH, kao i da se intenziviraju odnosi RS i Srbije u sklopu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Poslanici SDS-a su ukazali tokom rasprave da će građani pitati šta su poslanici danas uopšte radili, sem pričali o Silajdžiću, ali bez konkretnih zaključaka, mjera i odluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: