BiH
0

Prekinuta sjednica NSRS-a, nastavak 12. februara

FENA
Poslije usvajanja Nacrta ustavnog zakona o grbu, himni i zastavi RS-a entitetski parlament danas je u Banjoj Luci prekinuo rad, a nastavak sjednice najavljen je za 12. februar.

Nacrt novog ustavnog zakona o simbolima RS-a podržalo je 56 poslanika, šest je bilo protiv, dok su prije glasanja poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Srpske radikalne stranke RS-a (SRSRS) napustili skupštinsku salu jer nije podržan njihov zahtjev da Televizija RS-a direktno prenosi raspravu o novom entitetskom grbu.

Predsjednik parlamenta Igor Radojičić je saopćio da je Komisija za simbole RS-a utvrdila pet rješenja za grb te da treba razmotriti prijedlog Vlade da postojeći amblem bude prihvaćen kao novi entitetski grb.

Radojičić je upozorio da ne postoji formalnopravna mogućnost da grb Nemanjića bude zadržan kao grb RS-a, jer ga je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatorskim i suprotnim odluci o konstitutivnosti naroda.

SDS je ranije saopćio da je za njih jedino prihvatljiv grb Nemanjića, navodeći da podršku za to imaju i u 100 hiljada prikupljenih potpisa građana.

Parlament nije podržao zahtjev da se o nacrtu novog ustavnog zakona o simbolima provede javna rasprava.