Parlament FBiH
0

Prekinuta sjednica nakon polemika o sjedištu buduće agencije

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu Safet Softić zaključio je kasno poslije podne današnje zasjedanje ovog Doma u Sarajevu nakon rasprave bez ishoda o Prijedlogu zakona koji se odnosi na formiranje finansijsko-informatičke agencije.

Taj tekst predložen iz Federalne vlade najavljuje formiranje finansijsko-informatičke agencije na nivou Federacije BiH tako što stvara pravni osnov za reorganizaciju agencija za finansijske, informatičke i posredničke usluge u Sarajevu i Mostaru.

Federalna agencija, prema ovom tekstu, bit će specijalizirana za pružanje finansijsko-informatičkih usluga temeljenih na podacima iz različitih izvora, a u vezi s uspješnošću poslovanja i pravnim položajem firmi, odnosno pravnih lica koja su obveznici poreza na dobit, obrazložio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Primjedbe poslanika odnosile su se uglavnom na buduće sjedište te agencije jer neki smatraju da sasvim logično to treba da bude Sarajevo, dok drugi zagovaraju Mostar, a neki i Tuzlu, odnosno Zenicu.

Nakon diskusija pa i polemika o tome, koje, prema mišljenju ministra Bevande imaju politilčku pozadinu, a zanemaruju pravi odnos prema predloženom zakonu, predsjedavajući Softić je prekinuo sjednicu čiji će datum nastavka biti objavljen naknadno.

Prethodno su poslanici odobrili većinom glasova izmjene i dopune federalnog Zakona o poljoprivredi koje je u proceduru uputila Federalna vlada.

Tim izmjenama Vlada želi uskladiti federalnu legislativu iz ove oblasti sa zakonima u Republici Srpskoj i na državnom nivou, obrazloženo je.

Izmjene Zakona o poljoprivredi su jedino usvojene na današnjoj sjednici koja je protekla u dugom dogovaranju prililčno obimnog dnevnog reda i njegovom dopunjavanju u odnosu na najavljeni.

Na momente je bio upitan kvorum, što je dopredsjedavajući Doma Marinko Čavara prokomentirao riječima da se izborna godina očito bliži i da su nekima preče predizborne obaveze nego one u Parlamentu.