Prigovor delegata
15

Prekinuta sjednica Doma naroda tokom rasprave o imenovanju Nezavisnog odbora

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je večeras prilikom rasprave o predloženom imenovanju članova Nezavisnog odbora, tijela koje je između osalog zaduženo za nadgledanje rada Federalne uprave policije.

Sjednica će biti nastavljena 23. novembra.

Po riječima redsjedavajuće Doma Lidije Bradare, razlog prekida je što su neki delegati prigovorili da nisu na vrijeme dobili predloženu odluku o imenovanju kadrova u Nezavisni odbor "iako su predložena imena poznata već deset dana otkako ih je odobrio Predstavanički dom".

Delegatkinja u Domu naroda Draženka Subašić iz parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova, kao i delegat Aner Žuljević, tokom večerašnje rasprave usprotivili su se i što je u članstvo Nezavisnog odbora predložena samo jedna žena iako propisi dozvoljavaju najmanje dvije.

Predloženi članovi Nezavisnog odbora, čije imenovanje je na vanrednoj sjednici 30. oktobra odobrio Predstavnički dom, su: Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Sead Bardak, Mirko Milićević, Zdenko Kovač, Branimir Orašanin i Elfada Gutić.

Zbog večerašnjeg prekida sjednice, nisu razmatrane ni predložene odluke o imenovanju Odbora za žalbe građana u FBiH te Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju FBiH.