BiH
6

Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zbog nedostatka kvoruma

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon kraće pauze prekinuta je današnja 16. redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zbog nedostatka kvoruma, a nastavak će biti 2. februara.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH ranije su bez rasprave i glasanja upoznati sa Prijedlogom odluke o davanju saglasnosti na Plan rada i razvoja Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2016. godinu, Izvještaju o izvršenju Finansijskogaa plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiuranja FBiH za 2015. godinu, te Finansijskim izvještajem Federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je delegatima obrazložila Nacrt zakona o turizmu, koji će, kako je rečeno tokom rasprave, podržati delegatski klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Kluba ostalih naroda.

Kao razlog donošenja zakona istakla je potrebu smanjenja sive ekonomije i provođenje presude Ustavnog suda FBiH, kojom je Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u BiH proglašen neustavnim.

Predviđenim rješenjima u novom zakonu pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad turističkih subjekata u FBiH, čime bi se mogle, kaže Đapo, ostvariti velike direktne uštede u privatnom sektoru.