|

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH
0
F
FENA
20.11.2008. u 17:00
0
komentara
0

dijeljenja
Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH
Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je danas u poslijepodnevnim satima nakon što su delegati većinom glasova odbacili Nacrt zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.
Za razliku od ovog akta, za sedam dana će biti nastavljena delegatska rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

Na zahtjev delegatskog kluba Hrvata u ovom Domu, za sedam dana je odgođeno i glasanje o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine

Ako zakon o rudnicima bude usvojen u Parlementu, primjena će početi 1. januara 2009. godine, a Vlada njime najavljuje da će iz federalnog budžeta finansirati trećinu dugova koje rudnici u Federaciji već imaju prema fondovima - penzionom, zdravstvenom i drugim, dok će preostale dvije trećine novca za obaveze rudnika, među kojima su i obaveze prema bankama, kao i za modernizaciju ovih preduzeća snositi elektroprivredna preduzeća jer je već planirano pripajanje rudnika termoelektranama.

Prema ovom planu, Vlada FBiH iz federalnog budžeta u narednih sedam godina treba da izdvaja 46 miliona KM godišnje.

Dom naroda odobrio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša, Nacrt zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja te Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dopune Zakona o krivičnom postupku su sastavni dio reforme krivičnog zakonodavstva, a cilj je preciziranje određenih rješenja i uvođenje novih koja bi doprinijela pravednijem i efikasnijem krivičnom postupku, obrazloženo je.

U Nacrtu zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja koji je danas generalno ocijenjen kao veoma dobar ostaje dilema koju u konačnici treba da riješi Parlament. Dilema je - da li će najavljeno tzv. pretpostavljeno donorstvo ostati ili ne kao obavezni propis u zakonu. Takvo donorstvo podrazumijeva da su sve osobe donatori organa i tkiva nakon smrti ako za života ne potpišu drugačiju izjavu.

Sjednica Doma naroda bit će nastavljena iduće sedmice.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.