Sarajevo
0

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH

FENA
Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je danas u poslijepodnevnim satima nakon što su delegati većinom glasova odbacili Nacrt zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

Za razliku od ovog akta, za sedam dana će biti nastavljena delegatska rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

Na zahtjev delegatskog kluba Hrvata u ovom Domu, za sedam dana je odgođeno i glasanje o Prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine

Ako zakon o rudnicima bude usvojen u Parlementu, primjena će početi 1. januara 2009. godine, a Vlada njime najavljuje da će iz federalnog budžeta finansirati trećinu dugova koje rudnici u Federaciji već imaju prema fondovima - penzionom, zdravstvenom i drugim, dok će preostale dvije trećine novca za obaveze rudnika, među kojima su i obaveze prema bankama, kao i za modernizaciju ovih preduzeća snositi elektroprivredna preduzeća jer je već planirano pripajanje rudnika termoelektranama.

Prema ovom planu, Vlada FBiH iz federalnog budžeta u narednih sedam godina treba da izdvaja 46 miliona KM godišnje.

Dom naroda odobrio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša, Nacrt zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja te Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dopune Zakona o krivičnom postupku su sastavni dio reforme krivičnog zakonodavstva, a cilj je preciziranje određenih rješenja i uvođenje novih koja bi doprinijela pravednijem i efikasnijem krivičnom postupku, obrazloženo je.

U Nacrtu zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja koji je danas generalno ocijenjen kao veoma dobar ostaje dilema koju u konačnici treba da riješi Parlament. Dilema je - da li će najavljeno tzv. pretpostavljeno donorstvo ostati ili ne kao obavezni propis u zakonu. Takvo donorstvo podrazumijeva da su sve osobe donatori organa i tkiva nakon smrti ako za života ne potpišu drugačiju izjavu.

Sjednica Doma naroda bit će nastavljena iduće sedmice.