Federalni parlament
0

Prekinuta rasprava o grbu i zastavi FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas nastavljena 27. redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je otvorena 1. decembra i privremeno prekinuta u toku rasprave o Prijedlogu zakona o grbu i zastavi Federacije.

Nakon današnjeg nastavka rasprave o tom zakonskom aktu, odlučeno je da se izjašnjavanje poslanika o njemu odgodi dok Federalna vlada ne dostavi svoje mišljenje.

Predlagač ovog zakona je parlamentarna Ustavna komisija koja tim aktom traži ukidanje zakona koji je formalno još na snazi, iako govori o dosadašnjim simbolima Federacije - grbu i zastavi.

Ova entitetska obilježja Federacije Ustavni sud BiH je 2006. godine proglasio neustavnim, kao što je to učinio i sa simbolima Republike Srpske uz obrazloženje da nijedan entitet u likovnom izgledu svojih obilježja ne odražava činjenicu da su sva tri bh. naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji zemlje BiH.

Od tada su u Federalnom parlamentu istaknuti grb i zastava države Bosne i Hercegovine, a opozicija je danas postavila pitanje zašto se tek sada predlaže novi zakon koji treba i formalno da dokine dosadašnja obilježja.

Postavljeno je također pitanje da li je nekom posebnom odlukom ili ne već regulirano privremeno korišćenje državnih obilježja, do utvrđivanja novih entitetskih.

Predsjedavajući poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mate Franjičević rekao je da su tri moguća rješenja za izlazak iz sadašnje situacije.

Prvim načinom, za koji se ovaj poslanik najviše zalaže, on predlaže nastavak već započete, a zastale procedure za donošenje novih entitetskih simbola.

Drugi mogući način je ukidanje sadašnjih ustavnih odredbi koje govore o entitetskim simbolima, a treća mogućnost, koja, prema Franjičeviću, ne bi imala smisla bez "testiranja raspoloženja", jeste - ukidanje Federacije.

Prijedlog je imala i poslanica Amila Alikadić-Husović, a ona zagovara da entitetska zastava u Federaciji likovno sadrži ljiljane kao znak pod kojim je u proteklom ratu u BiH toliko ljudi ginulo za slobodu svoje države BiH.

Poslanici su također problematizirali što prije početka današnje sjednice, u skupštinskoj sali nije bilo ni državnog grba a predsjedavajući Safet Softić je rekao da je proteklog petka Svjetska banka imala u sali određenu svoju prezentaciju pa je na centralnom zidu, na kojem inače stoji grb države BiH, bilo postavljeno platno za projekcije.

Sjednica je u toku.