|

Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK-a

Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK-a
2
F
FENA
20.11.2014. u 14:53
14
komentara
2

dijeljenja
Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK-a Foto: Arhiv/Klix.ba
Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju će u svom sedmom sazivu sačinjavati 11 zastupnika SDA, osam SBB-a, pet iz DF-a, četiri iz SDP-a, a po dva mandata imaju A-SDA, Stranka za BiH i HDZ, dok jednog zastupnika ima BPS, prekinuta je nakon uručivanja certifikata novoizabranim zastupnicima i davanja svečane izjave.
Prekid sjednice zatražio je u ime Kluba poslanika SDA predsjednik Ibrahim Plančić uz obrazloženje da je potrebno izvršiti dodatne konsultacije unutar buduće očekivane skupštinske većine u ovom kantonu, koju će sačinjavati stranke SDA, DF i HDZ.

"Pregovori naših stranaka se odvijaju korektno i ne treba žuriti po svaku cijenu. Očekujemo da u naredna dva do tri dana kroz dodatne pregovore dogovorimo neke bitne detalje između partnerskih stranaka", rekao je Plančić.

Nezvanično ovo bi trebalo da znači da bi se u pregovore mogle uključiti i neke od stranaka koje imaju manji broja zastupnika “kako bi buduća skupštinska većina bila što stabilnija”.

U preostalim tačkama nastavka sjednice predviđeno je osnivanje klubova zastupnika konstitutivnih naroda, a u ovom kantonu će u novom sazivu imati četiri kluba, jer će biti formiran i klub zastupnika iz reda ostalih. Tokom nastavka konstituirajuće Skupštine ZDK-a razmatrati će se i odluka o potvrđivanju prijedloga za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg kantonalne skupštine, i izbori članova komisije za izbor i imenovanja.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...