Slijedi izbor rukovodstva
0

Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde, novu zakazala parlamentarna većina

E. A.
Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde održana je danas, a 25 izabranih zastupnika dobilo je certifikate i položilo svečanu zakletvu.

Certifikate poslanicima uručio je Ahmet Šantić, član CIK-a.Uslijedio je izbor privremenih komisija za budžet, finansije i administrativna pitanja, odnosno izbor i imenovanja.

Konstituisani su klubovi naroda. Za predsjednika Kluba Bošnjaka koji broji 22 zastupnika izabran je Damir Žuga (SBiH) a za njegovog zamjenika Ševko Bukalo (NGL).

Berina Fejzić, jedina zastupnica Kluba Hrvata, predsjednica je ovog kluba. Klub Srba broji dvije članice, a Branka Cvijetić (Novi početak) je izabrana za predsjednicu kluba, dok je Daliborka Milović (LS) zamjenica.

Višesatnu raspravu obilježenu brojnim pauzama izazvao je izbor rukovodstva Skupštine BPK-a, a nakon što zastupnice iz reda srpskog naroda nisu postigle konsenzus o jedinstvenom prijedlogu kandidata za skupštinsko rukovodstvo, jer je svaka glasala za sebe.

Poslanici iz parlamentarne većine uporno su insistirali da se Skupština BPK Goražde izjasni o oba kandidata te da se okonča izbor rukovodstva, dok iz opozicije, ali i od strane sekretara kantonalnog parlamenta upozoreno da će time biti prekršen Poslovnik Skupštine BPK, ali i Ustav BPK Goražde.

Nakon polusatne pauze po zahtjevu SDA, u skupštinsku salu vratilo se 15 od ukupno 25 zastupnika pa je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo (DF) prekinula konstituirajuću sjednicu zbog nedostatka kvoruma. Konstatovala je da ne postoji kvorum od potrebne dvije trećine, odnosno 17 zastupnika, nakon čega je prekinula sjednicu.

S druge strane novoformirana parlamentarna većina u Skupštini BPK Goražde sazvala je novu sjednicu koja će početi oko 15 sati i ovlastila Rasima Mujagića (NPI) kao najstarijeg poslanika da predsjedava Skupštinom do izbora novog rukovodstva. Na čelu Skupštine trebao bi biti izabran Muradif Kanlić (SBB).

Inače, Skupštinu BPK Goražde čini 25 zastupnika iz 13 stranaka, a to su: Aida Obuća, Kenan Kanlić, Nedim Kurtović, Eniz Halilović i Ramiz Ridžal iz SDA, zatim Nezim Alagić, Amar Imamović i Nijaz Musić iz Naroda i pravde, Emir Hubjer, Senad Hubjer i Branka Cvijetić iz Novog početka, Edin Mujković i Amir Sijerčić iz SDP-a, Damir Žuga i Amel Begović iz SBiH, Muhamed Ramović i Aldin Šalaka iz NES-a, Rasim Mujagić i Haris Salković iz Nove političke incijative, Šefik Bukalo iz Nezavisne građanske liste, Džebrail Bajramović iz BH Demokrata, Aida Sirbubalo iz DF-a, Daliborka Milović iz Liberalne stranke, Muradif Kanlić iz SBB-a i Berina Fejzić iz BNS-a.