Razlaz u Sarajevu
18

Prekinut protest boraca ispred zgrade Federalnog parlamenta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Borci koji su danas protestirali pred zgradom Federalnog parlamenta, članovi udruženja potpisnika Rezolucije o braniteljima, razišli su se nakon što su obaviješteni da su njihove kolege iz Udruženja "Zaboravljeni branitelji" prekinule blokadu na graničnim prijelazima.

Tokom dana su protestnici novinarima izjavljivali da će pred Parlamentom FBiH ostati sve dok su njihove kolege, iz istih razloga, "na granici".

Zahtijevali su da Predstavnički dom Federalnog parlamenta stavi na na dnevni red sjednice Rezoluciju o braniteljima.

Taj zahtjev Predstavnički dom nije uvažio, već je na prijedlog rukovodstva Doma, odobrio zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koji su kao obaveze definirani i ovogodišnjim programom rada Vlade.

Za uvrštavanje Rezolucije na dnevni red bili su poslanici HDZ-a 1990, Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte, kao i poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović.

Nekoliko desetaka branitelja okupilo se ispred zgrade Parlamenta prijepodne tvrdeći da će, ne dođe li njihova rezolucija na dnevni red, poduzeti šire blokade u Federaciji BiH.

Ovi borci, članovi asocijacija među kojima je i udruženje „Zaboravljeni branitelji“, protestirali su s istim zahtjevom ispred sjedišta Federalnog parlamenta i 11. aprila, kada je održavana prethodna sjednica Predstavničkog doma.

Kako je tada novinarima izjavio predsjednik Udruženja „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac, osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da borci koji su tokom proteklog rata u BiH bili u odbrambenim jedinicama, dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća u ratu na prvim borbenim linijama.

Jedan od zahtjeva je i sačinjavanje novog registra branitelja.