BiH
0

Prekid generalnog štrajka u Mittal Steel Zenica

FENA
Danas u 15.00 sati prekinut je generalni štrajk u kojem se od 1. augusta nalazilo oko 3.200 uposelnih u Mittal Steel Zenica.

Odluku o prekidu štrajka donijela je skupština Sindikata Mittal Steel Zenica, kojoj je prethodila presuda Općinskog suda u Zenici, koji je po tužbi uprave kompanije zbog nelegalno organizovanog štrajka, danas donio presudu kojom se Sindikatu zabranjuje organiziranje i daljnje provođenje generalnog štrajka.

Na skupu kojem je ispred direkcije Mittal Steel Zenica prisustvovalo više od 1.500 radnika, zaključke skupštine Sindikata pročitali su predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a Jakov Nikić i predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović.

Iako je jedan broj radnika tražio da se generalni štrajk nastavi, zaključeno je da će se ispoštovati odluka Općinskog suda, a da će Sindikat već od ponedjeljka početi pripremu za novi generalni štrajk.

"Ovo je politička presuda, žalosno je da je sud nasjeo na sve laži koje su izrečene u četvrtak na pres-konferenciji od M.K. Srinivasana koji je rekao da je prosječna plaća u kompaniji 708 KM i da su ispunjeni svi uvjeti iz kupoprodajnog ugovora. Mi ćemo se žaliti na presudu i nastavit ćemo pripreme za štrajk koji će biti još žešći i na kojem ćemo iznijeti još veće zahtjeve", na današnjem skupu poručio je Ismet Bajramović.

Jakov Nikić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a, s govornice je pozvao Vladu FBiH da otvori kupoprodajni ugovor kojim je BH Steel Zenica prodat Mittal Steelu.

"Neka Vlada Mittalu vrati jednu marku za koju je kupio kompaniju, a neka učini sve da zaštiti radnike", poručio je Nikić.

Generalnom štrajku uposlenih u Mittal Steel Zenica prethodili su bezuspješni pregovori Sindikata i uprave o povećanju najniže cijene rada, za koju je Sindikat smatrao da treba da bude 2,50 KM umjesto dvije KM, dok je uprava bila na stajalištu da je satnicu moguće povećati maksimalno na 2,18 KM.