{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Preinačenje kazne Krajišniku obeshrabrujuće za žrtve'

F
17.3.2009. u 18:49
0
16
'Preinačenje kazne Krajišniku obeshrabrujuće za žrtve'
0
'Preinačenje kazne Krajišniku obeshrabrujuće za žrtve'
Presuda žalbenog vijeća Haškog tribunala, kojom je preinačena prvostepena presuda i bivšem predsjedniku Skupštine RS-a Momčilu Krajišniku umjesto kazne zatvora u trajanju od 27 godina, izrečena kazna od 20 godina zatvora, obeshrabrujuća je za žrtve i sve građane BiH koji su preživjeli agresiju i genocid, ocijenila je danas Stranka za BiH (SBiH).
- Ovakvom presudom i visinom kazne ne možemo biti zadovoljni obzirom da je Momčilo Krajišnik ovom presudom pravosnažno osuđen za najteža krivična djela ratnog zločina, a posebno udruženi zločinački poduhvat protiv nesrpskog stanovništva, navodi se u saopćenju SBiH.

Da se radi o najtežim krivičnim djelima ratnog zločina, govori i činjenica da je Tužilaštvo u svojoj žalbi, uloženoj na prvostepenu presudu, tražilo za Momčila Krajišnika doživotnu kaznu zatvora.

- Ako se može u ovakvim trenucima dati neka pozitivna ocjena ovog slučaja, onda je to činjenica koja je pravosnažnom presudom potvrđena, da je Momčilo Krajišnik proglašen krivim i osuđen, jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s Radovanom Karadžićem i drugim vođama bosanskih Srba, sa ciljem da se izmijeni nacionalni sastav stanovništva na područjima pod kontrolom bosanskih Srba, smatraju u SBiH.

SBiH ističe da je ova presuda prihvatila postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, što je dobra osnova za Tužilaštvo u postupku koji se vodi pred Haškim tribunalom protiv Radovana Karadžića, ali da nije satisfakcija za žrtve genocida i etničkog čišćenja koje su rezultat djelovanja udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je i Momčilo Krajišnik učestvovao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: